Pieprasa apturēt Vērgales zvēraudzētavas darbības atļauju

2014.gada pavasarī Pāvilostas novada Vērgales pagastā īpašumā „Ceļmalnieki” netālu no Ploces ciema darbu sāka jaunā AS „Grobiņa” zvēraudzētava, kurā tiek turētas vienlaikus līdz pat 150 000 ūdeles. Tuvējās apkārtnes iedzīvotāji jau no pirmsākumiem izteica iebildumus pret fermas būvniecību, jo ferma tika celta bez būves publiskās apspriešanas un daudz tuvāk par normatīvajos aktos noteiktajiem 300 metriem no dzīvojamām mājām. Gan AS „Grobiņa” valdes priekšsēdētājs Gundars Jaunsleinis, gan Liepājas reģiona novadu būvvalde iedzīvotājiem skaidroja, ka normatīvajos aktos noteiktais minimālais attālums no lopkopības fermām līdz dzīvojamai apbūvei neesot attiecināms uz šo gadījumu, jo zvēraudzēšana neesot uzskatāma par lopkopību.

 

Kad strīdīgi uzceltā un ekspluatācijā nodotā ferma sāka savu darbību, iedzīvotāju trauksme izrādījās pamatota – jau 2014.gada vasarā iedzīvotāji sajuta neciešamas smakas un nekad iepriekš nepieredzētu mušu invāziju. Mušu invāzijas dēļ pat uz vairākām dienām nācās slēgt vietējo Vērgales bērnudārzu. Iedzīvotāji ar sūdzībām griezās gan pašvaldībā, gan Valsts vides dienestā, taču pārkāpumi netika konstatēti.

 

Tomēr smakas un mušas nav vienīgā problēma – 2014.gada 3.septembrī tika konstatēts, ka ūdeļu virca no zvēraudzētavas tiek novadīta tuvējā novadgrāvī un tālāk aizplūst uz jūru. Šoreiz problēmu atzina arī pēc Vides Aizsardzības kluba pieprasījuma atbraukušie Liepājas Reģionālās vides pārvaldes (RVP) inspektori. Problēmas cēlonis – nav pienācīgi izbūvēta drenāžas sistēma, nav betonēto pamatu, kas novērstu vircas noplūdes, turklāt gar žoga apakšu ir izvadītas vairākas lielas notekcaurules, pa kurām virca ieplūst tieši grāvī.

 

Liepājas RVP sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu, AS „Grobiņa” tika administratīvi sodīta. Uzņēmuma vadība solīja novērst pārkāpumus, bet tas uzreiz neesot iespējams tieši tehnisku iemeslu dēļ. No tā var secināt, ka būvniecības un ekspluatācijā nodošanas process bijis paviršs un sasteigts un nepamatoti nav ņemti vērā iedzīvotāju iebildumi.

 

2014.gada 11.decembrī Vides Aizsardzības kluba pārstāvis, sabiedriskais vides inspektors Edmunds Kance vēlreiz devās uz „Ceļmalniekiem” un konstatēja, ka pēdējo 3 mēnešu laikā nekas būtiski nav mainījies – virca joprojām ieplūst novadgrāvī. Kopš iepriekšējās pārbaudes dažas notekcaurules pa žoga apakšu palikušas, citas izraktas, taču tām blakus virca brīvi sūcas pa žoga apakšas grunti. Fermas teritorijā ūdeļu mēsli joprojām brīvi krājas uz zemes, sajaucas ar lietus ūdeņiem un tiek ieskaloti apkārtējā vidē.

 

Pie jau esošajām problēmām klāt nākušas jaunas – vietējie iedzīvotāji žēlojas par arvien lielāku skaitu izbēgušu ūdeļu, kas apdraud mājdzīvniekus un pat bērnus – ūdeles nāk iekšā māju pagalmos un šķūņos. Iedzīvotāju teikto apstiprina fakts, ka, apsekojot fermas apkārtni 2014.gada 11.decembrī, ārpusē pie fermas žoga bija novietoti vairāki būri ūdeļu ķeršanai – tātad fermas darbinieki labi zina par žoga konstrukcijas nepilnībām un ūdeļu bēgšanu, bet nespēj šīs problēmas atrisināt.

 

Visu šo iemeslu dēļ Vides Aizsardzības klubs 2014.gada 14.decembrī nosūtīja Liepājas Reģionālai vides pārvaldei vēstuli ar lūgumu atkārtoti vērtēt AS „Grobiņa” rīcību un apturēt fermas darbību, apturot uzņēmuma B kategorijas piesārņojošās darbības atļauju.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar