Pieminam Černobiļas katastrofas 35.gadadienu

Šodien, 26.aprīlī, kad aprit trīsdesmit pieci gadi kopš vienas no smagākajām ekoloģiskajām katastrofām pasaules vēsturē, pieminam traģiskās avārijas upurus un cietušos. 

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centrs ir vienīgā medicīnas iestāde Latvijā, kurā tiek nodrošināta Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībnieku un cietušo personu stacionārā un ambulatorā medicīniskā aprūpe. Tieši tāpēc 2002. gada 8.maijā mūsu slimnīcas teritorijā tika atklāta piemiņas plāksne Černobiļas traģēdijas upuriem, pie kuras ik gadu šajā dienā pulcējas gan biedrības Latvijas savienība “Černobiļa” pārstāvji, gan slimnīcas ārstniecības un aprūpes darbinieki, kuri iesaistīti darbā ar  konkrēto pacientu grupu. 

Šogad, ņemot vērā pastāvošos ierobežojumus, ziedus pie pieminekļa nolika slimnīcas valdes pārstāve Ilze Kreicberga un  biedrības Latvijas savienība “Černobiļa” vadītājs Arnolds Ārvaldis Vērzemnieks. Visas dienas laikā arī Černobiļas katastrofas seku likvidētāji individuāli ierodas nolikt ziedus. 

1986.gada 26.aprīlī pulksten 1.23 naktī pēc neveiksmīga eksperimenta eksplodēja Černobiļas atomelektrostacijas ceturtais reaktors. Mēģinot novērst avārijas sekas un apslēpt notikušo, padomju amatpersonas uz avārijas vietu nosūtīja tūkstošiem nepietiekami aizsargātu glābšanas dienestu un tiesībsargājošo institūciju darbinieku un karavīru.

No Latvijas avārijas seku likvidēšanas darbos tika iesaistīti vairāk nekā 6000 Latvijas iedzīvotāju. Radiācija ir dziļi ietekmējusi un pasliktinājusi šo cilvēku veselību – vairāk nekā trīs tūkstoši ir kļuvuši par invalīdiem, 1,5 tūkstotis cilvēku ir miruši, bet pārējie dažādu pakāpju apmērā ir zaudējuši darbaspējas. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar