Pieci veidi efektīvai budžeta plānošanai. Atrodi savējo

Personīgā budžeta plānošanā ir būtiski ņemt vērā divas pamata lietas. Pirmā ir izvēlēties sev piemērotāko veidu, kā to darīt, bet otrā – ievērot paša izvēlēto disciplīnu ikdienas ienākumu un tēriņu sadalē. Lai atrastu sev ērtāko budžeta plānošanu, Ferratum Bank piedāvā piecus padomus.

#1 Apzināties mērķi

Lai budžeta plānošana būtu konstruktīva un efektīva, pirms tam ir vērts apzināties mērķi, kāpēc to darīt. Visbiežāk tas ir saistīts ar lielākiem vai mazākiem nākotnes pirkumiem, kuriem būs nepieciešama papildu nauda, tāpēc šajā posmā ir svarīgi saprast, cik daudz līdzekļu būs nepieciešams sakrāt konkrētā laika periodā. Tas palīdzēs arī ievērot budžeta plānošanā tik svarīgo disciplīnu.

#2 Izmēģināt 50/30/20

Tiem, kuri budžeta plānošanas sākšanu ir izvēlējušies kā jaunā gada mērķi un līdz šim to nav darījuši, pirmais solis būtu sākt ar svarīgāko – izdalīt tos maksājumus, kas ir obligāti, piemēram, īres maksa, komunālie maksājumi, telefona rēķini, internets un citi šāda veida izdevumi.

Vienkāršākais veids, kā plānot savu budžetu, ir izmantot t. s. 50/30/20 likumu, saskaņā ar kuru izdevumi tiek ierindoti trijās kategorijās. 50% no ienākumiem ir jāparedz tādiem tēriņiem kā ēdiens un komunālie izdevumi, 30% ir kā investīcija nākotnē – uzkrājumi vai kredīta maksājumi -, savukārt 20% ir tie, kurus izmantot apģērbam, izklaidēm un citiem papildu tēriņiem. Vēl viens veids, kā plānot savu budžetu, ir izaicināt savu spēju ievērot finanšu disciplīnu.

#3 Izaicināt sevi

Ārvalstu masu medijos ik pa laikam varam lasīt ziņas, ka kāds sabiedrībā zināms cilvēks ir pieņēmis izaicinājumus un konkrētu laika posmu plāno izdzīvot ar noteiktu naudas summu dienā. Visbiežāk tie ir divi vai pieci ASV dolāri. Šāda veida izaicinājums ir iespēja pārliecināties par savu disciplīnu budžeta plānošanā azartiskiem cilvēkiem, kuri turklāt vēl grib izmēģināt jaunas lietas. Ne velti šādā eksperimentā pirms kāda laika iesaistījās arī aktrise Gvineta Paltrova. Savukārt tiem, kuriem nepatīk šāda veida izaicinājumi, ir iespēja izmantot dažādas programmas un aplikācijas.

#4 Izmantot virtuālo palīgu

Viena no iespējām ir programma Jums nepieciešams budžets (You need a budget (YNAB), kas ir personīga finanšu programmatūra ar stingrām budžeta iezīmēm. Programmatūra darbojas Windows vai Apple datoros, un tai ir mobilā versija, lai pārbaudītu savu budžetu un ievadītu darījumus, kad neizmantojat datoru. Mobilās lietotnes sinhronizē darījumus, kas tiek ievadīti viedtālrunī vai planšetdatorā. Tā ir viena no vienkāršākajām programmām tiem, kuri līdz šim to nekad nav darījuši. Tā nav pārslogota ar daudzām sarežģītām funkcijām un sniedz iespēju pieteikties tiešsaistes apmācībām ar instruktoru.

Ir mazāk iespēju neveiksmēm, jo lietotnei ir atbildības partneris, kas palīdzēs reizēs, kad gadīsies novirzīties no izveidotā budžeta. YNAB ir pārlūkprogramma, taču tajā ir arī Android un iPhone programmas, kas sinhronizē datus ar jūsu darbvirsmu. Programma gan nav bez maksas, tās lietošana izmaksā apmēram 50 ASV dolāru gadā. Taču tiešsaistē ir pieejamas arī līdzīgas programmas gan par velti, gan par dažādu intervālu abonenta maksām.

#5. Likt naudai strādāt

Vēl viens veids, kā plānot budžetu un paralēli pelnīt, ir izmantot investēšanas iespējas. Viena no tādām ir programmatūras lietotne Personal Capital, kas sniedz iespēju importēt darījumus no dažādiem kontiem. Diemžēl tas neļauj veidot savas budžeta kategorijas. Jālieto saraksts, kuru nodrošina lietotne. Tas var prasīt nelielu improvizāciju. Lietotnē ir iespējas izveidot daudzas tabulas gan tēriņiem, gan ietaupījumiem, kā arī salīdzināt savu budžetu no vienas nedēļas vai viena mēneša ar citas nedēļas vai mēneša budžeta, un personīgajam kapitālam ir arī lielisks informācijas panelis. Šī lietotne ir ļoti piemērota tiem, kas vēlas uzlabot savus ieņēmumus. Tā seko jūsu neto vērtībai, un tajā ietilpst investīciju rīki. Šī lietotne ir bez maksas.

TOP Komentāri

avatar