Pētījums: vīrieši aktīvi iesaistās mājas solī – gatavo un tīra

Tomēr salīdzinoši nedaudz aktīvāki ir vīrieši kaimiņvalstīs – igauņi par 7% vairāk gatavo un par 3% vairāk tīra, bet lietuvieši šos mājsaimniecības darbus dara par vidēji 10% vairāk nekā latvieši. Visbiežāk vīrieši Latvijā ēst gatavošanā piedalās katru dienu (73%) vai katru otro-trešo dienu (18%). Savukārt tīrīšanas darbi tiek veikti retāk – 17% vīriešu tīra katru dienu, katrs trešais (32%) reizi divās-trīs dienās, bet katrs piektais (22%) vidēji reizi nedēļā.

 

„Sadzīves tehnikas attīstība un funkcionalitāte būtiski atvieglo mājas darbu veikšanu, jo tie kļuvuši ērtāki un prasa arvien mazāk laika. Efektīvie risinājumi padara gan gatavošanu, gan uzkopšanu pieejamāku ikdienā noslogotiem cilvēkiem. Tāpat svarīga loma ir arī komfortam, piemēram, mūsu jaunākajai veļas mazgājamajai mašīnai ir augstākas un platākas durvis, kas ir ievērojami ergonomiskāk un ilgtermiņā palīdz izvairīties no muguras sāpēm. Vienkāršai un neapgrūtinošai sadzīvisko jautājumu kārtošanai nav jābūt īpašai ekstrai, bet gan ikdienai,” komentē Viktors Markuls, Samsung Electronics Baltics Sadzīves elektronikas biznesa vadītājs Baltijā.

 

Biežāk nekā citi ikdienā gatavo vecākās paaudzes iedzīvotāji ar bērniem

Kopumā ēdienu gatavo 92% sieviešu Latvijā un tikpat daudz sieviešu Lietuvā, bet pavisam nedaudz vairāk (94%) daiļā dzimuma pārstāves Igaunijā. Biežāk – katru dienu – tiek gatavots mājsaimniecībās, kurās ir bērni (89%), bet retāk mājsaimniecībās bez bērniem (76%). Pētījums apstiprina – jo vairāk cilvēku dzīvo mājsaimniecībā, jo biežāk tiek gatavots katru dienu (73% viena cilvēka mājsaimniecībā, salīdzinot ar 93% vismaz piecu cilvēku mājsaimniecību). Biežāk ikdienā ar kulināriju nodarbojas vecākās paaudzes ekonomiski aktīvie iedzīvotāji (92% vecumā no 55 līdz 65 gadiem), bet retāk jaunieši (76% vecumā no 18 līdz 24 gadiem).

 

Visbiežāk ar tīrīšanu katru dienu nodarbojas uzņēmēji un pašnodarbinātie

Tāpat Samsung dzīvesstila indeksā LIVING noskaidrots, ka ar tīrības ieviešanu mājsaimniecībā nodarbojas 92% sieviešu Latvijā, mazliet mazāk jeb 91% sieviešu Lietuvā un 95% sieviešu Igaunijā. Interesanti, ka veļasmašīnu, trauku mašīnu, putekļsūcēju un citas tīrīšanas ierīces vairums (75%) lieto vismaz reizi nedēļā, bet katru dienu tikai katrs piektais (21%) respondents. Biežāk nekā citi tīrīšanas iekārtas katru dienu lieto teju trešdaļa (30%) iedzīvotāju vecumā no 35-44 gadiem. Tāpat salīdzinoši biežāk katru dienu tīrīšanas darbus veic uzņēmēji un pašnodarbinātie (35%), kā arī ģimenes ar bērniem (30%).

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar