Pētījums: Tikai 2% strādājošie atalgojumu vērtē kā adekvātu

Saskaņā ar vadošā interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online veikto pētījumu Baltijas valstīs par atalgojuma atbilstību ieguldītajam darbam, 98% Latvijā un 90% Lietuvā drošības un glābšanas nozarē strādājošie uzskata, ka saņem neadekvāti zemu atalgojumu. Igaunijā ar darba samaksu drošības un glābšanas nozarē neapmierināti ir 88% darbinieku. Turpretī tādās nozarēs kā informācijas tehnoloģijas (IT) un personāla vadība (cilvēkresursi) darbinieki biežāk norādīja atalgojuma atbilstību ieguldītajam darbam.

Latvijā visneapmierinātākie darbinieki ar darba samaksu ir drošības un glābšanas nozarē strādājošie – tikai 2% uzskata, ka atalgojums ir atbilstošs. Veselības un sociālajā aprūpē 11%, bet valsts un pašvaldības pārvaldē 12% darbinieku vērtē saņemto samaksu kā adekvātu ieguldītajam darbam. Ar saņemto atalgojumu Latvijā nav apmierināti arī izglītības un zinātnes darbinieki, kā arī sabiedriskajā ēdināšanā strādājošie – vairāk nekā 86 %.

Turpretī darbinieki tādās nozarēs kā personāla vadība (cilvēkresursi), informācijas tehnoloģijas un elektronika/ telekomunikācija visbiežāk atzina, ka saņemtais atalgojums ir atbilstošs ieguldītajam darbam. Personāla vadībā – 45%, informācijas tehnoloģijas nozarē – 42%, bet elektronika/ telekomunikācija – 38% strādājošo atalgojumu vērtē kā adekvātu. Salīdzinoši pozitīvi rādītāji ir arī pārdošanā un nekustamo īpašumu nozarē, kur apmierinātie darbinieki ar atalgojuma atbilstību ir virs 37% no aptaujātajiem.

“Pētījuma rezultāti vēlreiz apliecina to, ka Latvijā visneapmierinātākie ar atalgojumu ir tādu profesiju pārstāvji, kuru algas ir atkarīgas no valsts budžeta iespējām – policisti, ugunsdzēsēji, ārsti, skolotāji, kā arī valsts iestādēs strādājošie. Savukārt IT un pārdošanas jomas speciālisti jūtas novērtētāki, jo šajā jomā ir liels darbinieku pieprasījums un konkurence, kas liek darba devējiem maksāt konkurētspējīgu atalgojumu”, pētījuma rezultātus komentē CV-Online Latvia biznesa attīstības vadītājs Aivis Brodiņš.

Iegūtie dati atspoguļo, ka apmierinātība ar atalgojumu ir būtiski saistīta ar ieņemamo amata pozīciju. Darbinieki, kuri ieņem augstāku amatu, biežāk atalgojumu ieguldītajam darbam novērtē kā atbilstošu, nekā darbinieki, kuri ieņem zemākus amatus. Piemēram, 55% augstākā līmeņa vadītāju atzīst, ka saņemtais atalgojums ir adekvāts, bet jau zemākā līmeņa vadītāju vidū šie rādītāji ir samazinājušies gandrīz uz pusi – 29%. Visnenovērtētāk jūtas kvalificēti strādnieki – 11% uzskata, ka saņem pārāk mazu samaksu par paveikto darbu.

Analizējot iegūtos rezultātus, var secināt, ka darbinieki vecumā no 26 – 35 gadiem visbiežāk savu atalgojumu novērtē kā adekvātu. To atzinis katrs trešais jeb 32% aptaujāto darbinieku šajā vecumā. Attiecīgi palielinoties darbinieku vecumam, pieaug arī neapmierinātība ar atalgojumu.

Vērtējot kopējos pētījuma rezultātus, Latvijā katrs ceturtais darbinieks jeb 26,5% uzskata, ka darba samaksa ir atbilstoša ieguldītajam darbam, bet Lietuvā un Igaunijā tikai katrs piektais var piekrist šim apgalvojumam. Salīdzinot Baltijas valstu rādītājus, Igaunijā ir vislielākais darbinieku skaits, kas uzskata, ka darbs netiek pienācīgi novērtēts – 79,3%, Lietuvā 78,1%, bet Latvijā 73% no aptaujātajiem respondentiem. Mazāk par 1% katrā valstī darbinieki atzina, ka viņu atalgojums par ieguldīto darbu ir pārāk augsts un darbs tiek pārvērtēts – Latvijā 0,5%, Igaunijā 0,4%, bet Lietuvā 0,8% darba ņēmēju.

Pētījums norisinājās interneta vidē, kopumā aptaujājot 10 149 respondentu visās Baltijas valstīs. Latvijā piedalījās 2370, Lietuvā 1263, bet Igaunijā 6516 dalībnieku no dažādām darbības nozarēm.

TOP Komentāri

avatar