Pētījums atklāj: trešdaļai biroja darbinieku apkārtējais troksnis palielina stresa līmeni

Lietuvas KOG Mārketinga un komunikācijas zinātņu institūts sadarbībā ar vienu no vadošajiem tehnoloģiju uzņēmumiem Huawei šī gada oktobrī veicis pilotpētījumu* atvērtā tipa birojos, lai iezīmētu tendences kā apkārtējie trokšņi ietekmē darbinieku produktivitāti un kopējo labsajūtu. Pilotpētījumā atklāts, ka apkārtējo trokšņu slāpēšana uzlabo darbinieku produktivitāti un spēju koncentrēties darbam, kā arī vispārējo labsajūtu, savukārt trokšņaina apkārtējā vide palielina trauksmi un darbinieku stresa līmeni.

Lietuvas KOG institūta veiktajā pētījumā piedalījās seši dalībnieki, 3 vīrieši un 3 sievietes – dažādu profesiju pārstāvji vecumā no 25 līdz 35 gadiem, kuri strādā atvērtā tipa birojos. Divu darba dienu laikā dalībnieki tika uzraudzīti ar sirdsdarbības monitoriem: vienu dienu strādājot bez trokšņu slāpējošām austiņām, bet otru – ar tām. Sirdsdarbības ātrums kā rādītājs ir tieši saistīts ar cilvēka uzmanību un spēju koncentrēties uz paveikto darbu un uzdevumiem.

“Eksperimenta gaitā tika novērotas izmaiņas dalībnieku sirdsdarbības ātrumā, iezīmējot šādas tendences: divu dalībnieku vidējais sirdsdarbības ātrums tika būtiski samazināts, mazinot stresu un ļaujot labāk koncentrēties; divu cilvēku sirdsdarbība, lietojot austiņas, kļuva tikai nedaudz mierīgāka, taču viņu sniegtā atgriezeniskā saite par austiņu valkāšanu bija pozitīva; savukārt divu cilvēku sirdsdarbības ātrums, valkājot austiņas, pa dienu palielinājās,” pētījuma rezultātus skaidro KOG Mārketinga un komunikācijas zinātņu institūta vadītāja dr. Eleonora Šeimiene, un atzīmē, ka “papildus troksnim, mūsu stresa līmeni darbā ietekmē vairāki faktori, piemēram, fiziskā labsajūta, darba specifika, sanāksmes un citi faktori, ar kuriem saskaramies ikdienas gaitās.”

Biohakinga un performances treneris Kaspars Vendelis stāsta, ka pirmās asociācijas, runājot par torkšņainām darbavietām, ir būvlaukumi un rūpnīcas, taču arī citu nozaru darbinieki saskaras ar ievērojamu apkārtējo troksni darba vidē, īpaši atvērtā tipa birojos. Pēc ekspertu domām, ilgstošs un pārmērīgs troksnis var izraisīt stresu un pat izdegšanu. Pētījumi rāda, ka mūsu smadzeņu spēja domāt un dziļi koncentrēties ir ierobežota. Lai koncentrētos, ir jāapgūst, kā apzināti izslēgt traucējošos faktorus, no kuriem lielākā daļa tiek uztverti ar redzi vai dzirdi.

“Tieši apkārtējie apstākļi bieži vien traucē cilvēkiem sasniegt savu pilno potenciālu, kā piemēram, gaisa kvalitāte, ko ar savām maņām, ne vienmēr spējam novērtēt. Taču apkārtējās vides faktors, ar ko mēs visbiežāk saskaramies, ir troksnis. Galvenā problēma ir tā, ka ārējie trokšņi liek mūsu autonomajai nervu sistēmai būt nelielā, bet pastāvīgā spriedzē, jo tā uzskata, ka apkārt ir kāds potenciāls drauds. Tas īpaši attiecas uz mirkļiem, kad dzirdama kāda skaļāka balss, telefona zvans, fonā noritoša videokonference – tas var radīt trauksmi. Ja visu dienu strādājam trokšņainā vidē, pakļaujam sevi nemitīgam stresam visas dienas garumā, pat ja to cenšamies ignorēt,” skaidro Kaspars Vendelis.

Eksperiments pierādīja, ka, lai arī cilvēkus daudzi darba vides faktori ietekmē atšķirīgi, trokšņu slāpējošo austiņu nēsāšana var būt risinājums labākai koncentrēšanās spējai, stresa mazināšanai un pat pozitīvi ietekmēt darbinieku veselību. Kā norāda KOG Mārketinga un komunikācijas zinātņu institūta vadītāja dr. Eleonora Šeimiene, tieši sirdsdarbības ātruma samazināšanās ir indikators labākai koncentrēšanās spējai darbam un veicamajiem uzdevumiem.

Izmantojot skaņu uztverošus mikrofonus, mākslīgais intelekts uztver trokšņus un ģenerē precīzus pretskaņas signālus, lai nomāktu apkārtējās skaņas. Izmantojot šo aktīvo un dinamisko trokšņu slāpēšanas tehnoloģiju, tika izgatavotas arī jaunās Huawei FreeBuds Pro austiņas, kuras tika pielietotas eksperimentā. Šīs austiņas spēj slāpēt skaņu līdz pat 40 decibeliem, tādēļ pat ļoti trokšņainā vidē, tās ļauj fokusēties uz darbu, mierīgi klausīties mūziku vai skatīties video.

“Jāņem vērā, ka ikviens no mums individuāli pielāgojas dažādiem apkārtējās vides traucēkļiem un tieši tādēļ šīm austiņām ir nevis viens, bet trīs dažādi trokšņu slāpēšanas režīmi. Atkarībā no tā, kur lietotājs atrodas – restorānā, lidostā, birojā vai kur citur, austiņas skenē apkārtējās skaņas un ierosina pielāgot atbilstošo skaņas slāpēšanas režīmu. Šādas austiņas noteikti ir  mūsdienīgs  un vieds instruments, kā kontrolēt savu labsajūtu un produktivitāti pat izteikti trokšņainā vidē,” skaidro Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Tādēļ tādu trokšņu slāpējošu ierīču izmantošana darba procesā, kas spēj optimizēt klusumu, paaugstina darbinieku spēju pretoties apkārtējās vides stresoriem, palīdz koncentrēties uzdevumu izpildei un uzlabo vispārējo psihoemocionālo veselību.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar