Pētījums: 40% aptaujāto uzskata, ka 8.martā jābūt oficiālai brīvdienai

40% jauniešu uzsver, ka 8. marts jeb Starptautiskā sieviešu diena būtu jāpasludina par oficiālu brīvdienu visā valstī, vēl 10% aptaujāto uzskata, ka brīvdiena 8. martā jāpiešķir tikai sievietēm, savukārt 50% kategoriski noraida šādu ideju, liecina Biznesa augstskolas Turība veiktā aptauja. 

Vairāk nekā puse jeb 55% respondentu regulāri atzīmē Starptautisko sieviešu dienu, 31% to dara vien atsevišķos gadījumos, bet 14% jauniešu nesvin šos svētkus. Atbildot uz jautājumu, ko simbolizē šie svētki, aptaujāto domas dalījās: 46% jauniešu norādīja, ka Starptautiskā sieviešu diena simbolizē dzimumu līdztiesību, 40% respondenti pauda, ka tas ir brīdis, lai sveiktu daiļo dzimumu un izceltu sieviešu skaistumu, savukārt 14% uzsvēra, ka tie liecina par vīriešu romantisko dabu.  

Aptaujā tika jautāts, kāda ir vislabākā dāvana Starptautiskajā sieviešu dienā, uz ko 73% atbildēja, ka tie ir ziedi, 8% norādīja, ka 8. martā jāpasniedz paštaisīta dāvana, 6% uzsvēra, ka lielisks pārsteigums būtu biļete uz kādu kultūras pasākumu, tikai 2% aptaujāto minēja konfektes, šokolādi un citus saldumus, savukārt 11% norādīja, ka dāvanas sieviešu dienā nav nepieciešamas. Tāpat aptaujas ietvaros tika jautāts, vai šajā dienā sievietes drīkst sveikt citas sievietes, uz ko vairums jeb 79% respondenti atbildēja apstiprinoši, bet 21% uzskata, ka apsveikumiem jābūt tikai no vīriešiem. 

„Sieviete šai pasaulei ir sūtīta, lai vairotu visu skaisto. Sieviete prot radīt skaistumu daudz un dažādos veidos, piemēram, izstarojot skaistumu (gan sirds un prāta, gan ārējo), mīlot savus tuvākos un padarot pasauli skaistāku. Tieši tāpēc nepieciešama diena, kad vissvarīgākā ir tikai un vienīgi sieviete, citas lietas atliekot malā. Jo vairāk apbrīnosim mūsu dāmas, jo skaistākas viņas kļūs. Tā ir nezūdoša un neizsmeļama sinerģija,” uzsver Biznesa augstskolas Turība Komunikācijas virziena vadītāja Jana Bunkus. 

Starptautisko sieviešu dienu svin daudzās valstīs visā pasaulē. Šos svētkus savulaik saņēmām mantojumā no PSRS, tāpēc šobrīd sabiedrībā valda divējāda attieksme – vieni izskata, ka svētku nekad nav par daudz, un nesaskata tajos padomju mantojuma paliekas, citi – neatzīmē šo dienu, norādot, tā saistās ar aizgājušajiem laikiem. 52% aptaujāto norādīja, ka zina šo svētku izcelsmi, savukārt 48% par to neko sīkāk nav dzirdējuši. 48% respondenti norādīja, ka svinēt vai nesvinēt, ir katra paša izvēle, 46% atbildēja, ka sieviešu diena pavisam noteikti ir jāatzīmē, bet 6% norādīja, ka tā pavisam noteikti nav svinamā diena. 

Aptaujas mērķis bija noskaidrot, vai jaunieši Latvijā atzīmē Starptautisko sieviešu dienu un vai ir informēti par svētku izcelsmi un nozīmi. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 200 respondentu no visas Latvijas vecumā līdz 30 gadiem. Aptauja norisinājās interneta vidē no 26. februāra līdz 4. martam. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar