Peldsezona rit pilnā sparā – iedzīvotājus aicina atcerēties par drošību ūdens tuvumā

Aizvadītās brīvdienas ir iepriecinājušas ar īpaši karstu laiku, taču tas nav palicis bez sekām. Garajās brīvdienās ūdens tilpnēs dzīvību zaudējuši 11 cilvēki, tādēļ Gjensidige Latvija vērš iedzīvotāju uzmanību – ūdens tilpņu tuvumā ir nepieciešams ievērot pastiprinātu drošību. Lai atpūta pie ūdens būtu patīkama un droša, apdrošinātāji iesaka vairākus vērtīgus padomus šajā karstajā peldsezonas laikā. 

“Peldēšanās sezonu ieteicams uzsākt, kad ūdens temperatūra ir vismaz +18 grādi. Noteikti nevajadzētu doties peldēties, ja cilvēks ir sakarsis saulē. Organisms nespēj tik ātri pielāgoties temperatūras izmaiņām un ūdenī var saraut krampjus, kā arī var notikt strauja asinsvadu sašaurināšanās. Līdzīga reakcija var būt pēc fiziska treniņa – nav ieteicams uzreiz pēc smagas slodzes mesties ūdenī. Labākais veids kā atklāt peldsezonu ir lēni un pakāpeniski dodoties ūdenī un nepeldot tālu no krasta,” informē Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards.

Kārlis Eberhards iesaka peldei izvēlieties labi pārskatāmas vietas. “Vislabāk peldēties ir tam paredzētās vietās, jo tās ir drošas un piemērotas atpūtai pie ūdens. Šādās vietās ir uzstādītas zīmes – Peldēties atļauts un nereti ir uzstādītas arī bojas, kas norobežo drošas peldvietas zonu. Aizliegts ir nepazīstamā vietā uzreiz lēkt ūdenī, kā arī nav atļauts lēkt no tiltiem vai cita veida paaugstinājumiem,” stāsta Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs. Eksperts akcentē, ka nav ieteicams doties peldēties vienatnē, taču, ja tomēr nav kompānijas, tad vēlams painfomēt  līdzcilvēkus par lokāciju un laiku, kas tiks pavadīts pie ūdenstilpnes.

Apdrošināšanas kompānijas pārstāvis uzsver, ka nedrīkst peldēt uzreiz pēc ēšanas, jo organisms var neizturēt slodzi. Kārlis Eberhards norāda, ka ir jāievēro vismaz divu stundu intervāls pēc pēdējās maltītes un tikai tad var doties ūdenī. Kategoriski aizgliets doties peldēties alkohola reibumā. Cilvēka reakcija ir palēlināta un nav iespējams izvērtēt savas spējas un reakcijas ātrumu.

Ne tikai peldētājiem, bet arī ūdens transportlīdzekļu vadītājiem jābūt uzmanīgākiem un jāievēro dažādi noteikumi. “Šis ir arī laiks, kad aktivizējas ūdens izklaides un ūdenssports, to skaitā braukšana ar ūdens motociklu, laivu, katamarānu un citiem transportlīdzekļiem. Pirms aktivitātes baudīšanas noteikti ir jāuzvelk drošības veste, lai viss noritētu droši. Noteikti ūdenssporta atktiviātes ir jābauda tikai tam paredzētās vietās, kas neapdaudēs citus cilvēkus, tostarp peldētājus,” stāsta K. Eberhards.

Arī vecāki tiek aicināti pirms peldēšanas sezonas atklāšanas saviem bērniem atgādināt par drošas peldēšanas noteikumiem un pamatprincipiem. Bērni drīkst rotaļāties ar piepūšamajiem peldlīdzekļiem un plunčāties, peldēties tik tālu, cik drošā attālumā redz pieaugušais. Visdrošāk, ja pieaugušais atradīsies ūdenī starp krastu un dziļumu. Eksperts uzsver, ka bērnam, kurš neprot vai mācās peldēt, atrodoties ūdenī obligāti ir jāvelk speciāla peldveste.

Atrodoties pie ūdens, rotaļājoties ūdens tuvumā vai peldoties, pieaugušajam vienmēr jāpaliek bērna tuvumā. Piemājas dīķi bieži kļūst par traģēdijas vietu, tāpēc bērnu nedrīkst atstāt pagalmā bez pieskatīšanas, ja tajā ir izveidots dīķis, kas nav norobežots. Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs aicina vecākus apzināties, ka atrašanās ar bērnu pie ūdens nav atpūta, bet gan divkāršs darbs, jo pat uz sekundi novēršot uzmanību no bērna, var notikt liela nelaime.

Apdrošināšanas kompānija Gjensidige Latvija aicina ikvienu ievērot drošības noteikumus ūdens tuvumā. Nelaimes gadījumā nekavējoties zvanīt glābējiem pa tālruni 113 un pēc iespējas precīzāk norādīt nelaimes vietas koordinātes un piebraukšanas iespējas.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar