Pēdējā gada laikā 4 no 10 Latvijas iedzīvotājiem sākuši vairāk rūpēties par imunitāti

Pēdējo 12 mēnešu laikā kopumā 41% Latvijas iedzīvotāju ir sākuši vairāk rūpēties par savu imunitāti (18% – izteikti vairāk, 23% – nedaudz vairāk), secināts zīmola Vigantolvit aptaujā, kas veikta sadarbībā ar pētījumu kompāniju GEMIUS, aptaujājot vairāk nekā 1500 iedzīvotājus. Tikmēr 43% norādījuši, ka viņu rūpēs par imunitāti nekas nav mainījies, 13% par imunitātes stiprināšanu ikdienā īpaši nedomā, bet vēl 3% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Starp cilvēkiem, kuri pēdējā gada laikā pastiprināti sākuši rūpēties par imunitāti, 83% lieto D vitamīnu, 63% vairāk atrodas svaigā gaisā un regulāri vēdina telpas, 56% uzturā vairāk iekļauj dabas veltes (ķiplokus, medu, dzērvenes un citas), 48% vairāk uzmanības pievērš pilnvērtīgam un veselīgam uzturam, 47% pastiprināti rūpējas par emocionālo labsajūtu un mēģina mazināt stresu, 44% lielāku vērību pievērš miegam, 38% vairāk nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, 8% rūdās (piemēram, aukstuma peldēs), bet vēl 2% savas imunitātes stiprināšanai veic citas aktivitātes.

Imunitāte – organisma sargs

Ģimenes ārste Zane Zitmane stāsta, ka par novājinātu organisma imunitāti var liecināt bieža saslimšana ar vīrusu, bakteriālām vai sēnīšu infekcijām. Lai vīrusu sezonā neslimotu, visa gada garumā ir svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu. Tā pamatā ir sabalansēts uzturs, papildu D vitamīna uzņemšana, regulāras fiziskās aktivitātes un atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem. Tāpat speciāliste norāda, ka imunitāti var ietekmēt arī psihoemocionālais stāvoklis, tāpēc jācenšas saglabāt pozitīvu noskaņojumu un pēc iespējas jāsamazina stresa avoti. Ja stresa cēloņus novērst nav iespējams, ieteicams doties pie psihologa, psihoterapeita vai konsultēties ar ģimenes ārstu par iespējām uzsākt nomierinošu līdzekļu lietošanu. Stresa mazināšanai svarīga ir regulāra atpūta, svaigs gaiss un pilnvērtīgs miegs. Eksperte piebilst, ka vīrusu sezonā būtiski ir saņemt attiecīgās vakcīnas, piemēram, pret gripu, bet šobrīd arī pret Covid-19 vīrusu.

Par imunitāti vairāk rūpējas sievietes

Pēdējā gada laikā par imunitāti vairāk sākušas rūpēties sievietes. Vīriešu vidū savai imunitātei lielāku uzmanību sākuši pievērst 34% respondentu (14% – izteikti vairāk, 20% – nedaudz vairāk), kamēr sievietēm šis rādītājs ir 46% (22% – izteikti vairāk, 24% – nedaudz vairāk). Tikmēr vīrieši biežāk norādījuši, ka ikdienā par imunitāti īpaši nedomā (šādu atbildi sniedza 20% vīriešu un 6% sieviešu). Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas situācija ir līdzīga – krievvalodīgo vidū par imunitāti vairāk sākuši rūpēties 40% (14% – izteikti vairāk, 26% – nedaudz vairāk), bet latviešiem – 41% (19% – izteikti vairāk, 22% – nedaudz vairāk).

Saules vitamīna nozīme

D vitamīns organismam ir būtisks vairāku aspektu dēļ – tas veicina kalcija uzsūkšanos, ir nepieciešams kaulu veselībai, uzlabo imūnsistēmas darbību, samazina muskuļu vājumu, kā arī pozitīvi ietekmē kognitīvās funkcijas, tomēr D vitamīna uzņemšana ģeogrāfisko platuma grādu dēļ Latvijā ir ierobežota. Tāpat Z. Zitmane norāda, ka šobrīd ir pieejami atsevišķi pētījumi, kas parāda, ka cilvēkiem ar D vitamīna deficītu saslimšana ar Covid-19 un citām elpceļu slimībām var noritēt smagākā formā nekā tiem, kuriem D vitamīna līmenis ir optimāls, tomēr šīs hipotēzes apstiprināšanai ir nepieciešami tālāki pētījumi. Ilgstošs D vitamīna deficīts var:

  • pasliktināt kaulu veselību – tā rezultātā kauli kļūst trauslāki, ir iespējami kaulu lūzumi un osteoporoze;

  • radīt aknu un nieru problēmas;

  • veicināt nogurumu, sliktu pašsajūtu, nomāktību;

  • izraisīt muskuļu sāpes, krampjus un vājumu;

  • negatīvi ietekmēt zobu, matu, nagu un ādas stāvokli.

Ģimenes ārste Z. Zitmane atgādina, ka D vitamīnu pamatā iespējams uzņemt ar saules staru starpniecību, kā arī uzturā iekļaujot treknas zivis, aknas, olas un sarkano gaļu, tomēr tāpat lielākajai daļai pacientu ir novērojams D vitamīna deficīts, tādēļ vairumam vienīgais veids, kā uzturēt optimālu D vitamīna līmeni, ir lietot to saturošus medikamentus vai uztura bagātinātājus.

Aptauju veica D vitamīna zīmols VIGANTOLVIT sadarbībā ar pētījumu centru Gemius Latvia šī gada oktobrī, aptaujājot Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem par D vitamīna lietošanas paradumiem. Pētījumā piedalījās 1501 respondents.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar