Pēc eiro ieviešanas Latvija turpinās būt eirozonas straujāk augošā ekonomika

   Nākamgad progonzētā 4.2% Latvijas IKP izaugsme būs augstākā eirozonā

·Inflācija mēreni apsteigs eirozonas vidējos rādītājus un var radīt draudus produktivitātei

· Latvijas iedzīvotāju aizbraukšana var neitralizēt eiro ieviešanas pozitīvo efektu uz investīcijām, jo trūkst darbinieku un rodas spiediens celt algas

 ·Eiropas Centrālās bankas monetārā politika tuvākajā laikā var nebūt optimāla Latvijas ekonomiskajai situācijai

EY pētījums paredz mērenu inflāciju 2.4% līmenī nākamgad, kas apsteigs eirozonas vidējo rādītāju. Paredzams, ka inflācija saglabāsies aptuveni šādā pat līmenī arī 2015. gadā un 2016. gadā.

Tomēr pētījuma autori norāda arī uz virkni risku, kas var būt aktuāli Latvijā, un tie galvenokārt saistāmi ar negaidītiem inflācijas lēcieniem, ko var izraisīt spiediens celt algas augošas ekonomikas apstākļos, cenu nepamatota celšana piedāvājuma pusē un jauns nekustano īpašumu cenu izrāviens, ko var veicināt ieguldījumi no austrumu tirgiem un relaksētā eirozonas monetārā politika, kas nodrošina brīvi pieejamu, lētu finansējumu.

„Jāatzīmē, ka viens no riskiem, kas var būt aktuāls Latvijai tuvākajā laikā ir eirozonas monetārās politikas īstenotā naudas piedāvājuma palielināšana, kas ir zināmā mērā pretēja Latvijas vajadzībai iegrožot inflāciju un uzraudzīt iespējamu īpašumu tirgus cenu līmeņa pārlieku strauju augšanu, ko veicina arī nerezidentu ieguldījumu politika Latvijā. Šie ir faktori, kas Latvijas nākamajai valdībai būs pastiprināti jāņem vērā,“ saka Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

EY pētījuma autori norāda arī, ka inflācijas un algu pieauguma draudi, kas mazinātu valsts konkurētspēju, zināmā mērā ir saistīti arī ar emigrācijas tempiem, jo, turpinoties Latvijas iedzīvotāju aizplūšanai uz citām valstīm, aug darba spēka trūkums un attiecīgi pieprasījums pēc lielākas darba algas. Emigrācijas problēma arī var atturēt investorus ieguldīt Latvijā, apzinoties, ka var būt grūti atrast pietiekamu skaitu kvalificētu darbinieku. Tas nozīmē, ka eiro ieviešanas pozitīvo efektu uz investīcijām var neitralizēt Latvijā sarūkošais iedzīvotāju skaits, norāda EY ekonomikas eksperti.

TOP Komentāri

avatar