Pašvaldību vēlēšanās plānots nodrošināt iespēju balsot jebkurā savas pašvaldības iecirknī

Vietējo pašvaldību vēlēšanās vēlētājiem paredzēts nodrošināt iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, kas atrodas viņa pašvaldībā. To paredz Saeimā ceturtdien, 23.aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā. 

Grozījumi noteic, ka vēlētāju tiešsaistē reģistrēs jebkurā viņa pašvaldības iecirknī, kurā tas būs ieradies balsot. Šobrīd vēlētājs drīkstēja balsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kura sarakstā viņš ir iekļauts. 

Plānots, ka vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks noskenēs vēlētāja pasi vai personas apliecību un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Sistēma balsotāju būs reģistrējusi elektroniskajā vēlētāju sarakstā, savukārt iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs balsotāju sarakstā, kur vēlētājs parakstīsies par vēlēšanu materiālu saņemšanu.

Paredzēts, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) katrai pašvaldībai sagatavos elektronisku vēlētāju sarakstu. Vēlētāju tiešsaistes reģistrēšanas lietojumprogrammu plānots iegādāties valsts īpašumā un finansēt no PMLP šī gada budžetā piešķirtajiem līdzekļiem vēlēšanu procesa nodrošināšanai, norādīts likumprojekta anotācijā.    

Ar grozījumiem arī paredzēts par divām stundām saīsināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku, tāpat kā tas noteikts Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Plānots, ka iecirkņi vēlēšanu dienā vēlētājiem būs atvērti no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Patlaban vēlēšanās iecirkņi strādā līdz desmitiem vakarā. Izmaiņas rosinātas, jo pēdējās divās vakara stundās vēlētāju aktivitāte ir zema un darba laika saīsināšana par divām stundām ļautu agrāk uzsākt balsu skaitīšanu, norādīts anotācijā. 

Grozījumi paredz arī citas izmaiņas pašvaldību vēlēšanu regulējumā, tostarp atteikties no kandidātu sarakstu publicēšanas pašvaldības laikrakstā, precizēt vēlēšanu materiālu glabāšanas kārtību. Savukārt, ņemot vērā personas datu aizsardzības prasības, plānots noteikt, ka sarakstos kā deputāta kandidāta dzīvesvieta norādāma tikai attiecīgā pilsēta vai novads.

Šodien Saeima konceptuāli atbalstīja arī saistītos grozījumus Vēlētāju reģistra likumā. Vēlētāju tiešsaistes reģistrācijas izmantošana pašvaldību vēlēšanās palīdzētu sekmīgi to ieviest arī Saeimas vēlēšanās, tādējādi nodrošinot pilnvērtīgu iespēju vēlēšanās piedalīties arī ar personas apliecību jeb eID karti, teikts grozījumu anotācijā.  

Likumu grozījumi par likumprojektu virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, kā arī Saeimas sēdē jāskata vēl arī otrajā un trešajā – galīgajā – lasījumā.

Saeimas Preses dienests

TOP Komentāri

avatar