Pašnodarbināto mūziķu biedrība: vai šobrīd drīkst būt vienalga?

Kopš Aprīļa gandrīz visi kultūras industrijas pārstāvji katru dienu cieš zaudējumus valstī izsludināto pulcēšanās un publisku pasākumu rīkošanas aizliegumu dēļ, un šobrīd nekas neliecina par situācijas uzlabošanos. Gandrīz visi, jo, izrādās, ir tādi pasākumu organizatori, kuri šobrīd atļaujas ignorēt noteiktās prasības publisko pasākumu rīkošanā, tādējādi veicinot iespēju Latvijai ieslīgt vēl dziļākā ierobežojumu akacī.

Pēdējā laikā tādās vietās kā “JIP Mārupīte”, “First Mir” un Spīķeru kvartālā notiekošais uzskatāmi liecina par valstī izsludināto pulcēšanās ierobežojumu kontroles mehānismu neefektivitāti. Šie notikumi arīdzan atspoguļo valsts pārvaldes un sabiedrības absurdās attiecības: valsts aizliedz rīkot publiskus pasākumus un izsludina pulcēšanās ierobežojumus, kā rezultātā kultūras un ar to saistīto nozaru darbs pilnīgi apstājas, savukārt noteikumu pārkāpējus neviens nekontrolē, neierobežo un nesoda. Šāda situācija veicina ne tikai saslimušo skaita krasa pieauguma iespēju, bet arī nihilistiskas sabiedrības attieksmes veidošanos, proti, likumus un noteikumus var neievērot, jo par to tāpat nekas nebūs. Taču paredzamais rezultāts tam ir, pirmkārt, kultūras nozares pilnīga paralīze, no kuras būtiska daļa šoreiz visdrīzāk neatkopsies; otrkārt, sabiedriski bezatbildīgas, likumpārkāpumus veicinošas attieksmes veidošanās, jo šobrīd notiekošais skaidri norāda: šī brīža apstākļos izdzīvot var tikai tie, kuri ignorē sabiedrības drošības (dzīvības) riska dēļ izsludinātos noteikumus un likumu grozījumus.

PMB aicina pasākumu apmeklētājus, mūziķus, bet galvenokārt pasākumu organizatorus ievērot valstī izsludinātos pulcēšanās ierobežojumus, kā arī ziņot par to pārkāpumiem policijai. Tieši masveidā bezatbildīga un negodprātīga rīcība visdrīzāk novedīs pie stingrākiem ierobežojumiem, kas ietekmēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju. Tāpat biedrība norāda uz nepieciešamību atbildīgajiem dienestiem (KM, SPKC u.c.), saprast, ka institūciju lēmumi ietekmēs dzīvus cilvēkus, kuriem attiecīgajā situācijā būs liegts nodrošināt savas ģimenes ar iztikas līdzekļiem. Jebkurš lēmums ir jāpieņem, ievērojot ne tikai statistikas rādītājus, bet arī samērīguma un loģikas principus un jākonsultējas ar krīzes skartās nozares speciālistiem (producentiem, mūziķiem utt.). 

PAR BIEDRĪBU

Pašnodarbināto mūziķu biedrība izveidota ar mērķi aizstāvēt mūziķu intereses. Biedrības dibināšanas iniciatori ir Latvijā pazīstami mūziķi Aivars Hermanis, Guntars Račs, Jānis Lūsēns, Mārcis Auziņš, Ralfs Eilands, Kaspars Zemītis, Evilena Protektore, Raimonds Macats un Valdis Skujiņš. Šobrīd biedru skaits jau pārsniedzis 70 un viņu vidū ir daudzi vadošie Latvijas izpildītājmākslinieki. 

Foto: https://ej.uz/i37k

TOP Komentāri

avatar