Pasaules tuberkulozes dienā pārbaudi savu veselību

Labklājības departamenta līdzfinansētajās piecās Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabās tiks nodrošinātas ārstniecības personu konsultācijas par tuberkulozes profilaksi, diagnostiku un ārstēšanās iespējām, kā arī būs iespēja veikt krēpu analīzes. Visas nedēļas garumā darbosies arī Latvijas Tuberkulozes fonda informatīvais tālrunis 20301218, uz kuru zvanot no plkst. 9.00 līdz plkst.18.00, būs iespēja saņemt konsultācijas ar tuberkulozes slimību saistītos jautājumos un uzzināt Tuberkulozes dienas pasākumu precīzu norises laiku un vietu. Visi pasākumi ir bez maksas.

Labklājības departaments, Slimību profilakses un kontroles centrs, Latvijas Sarkanais Krusts, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca un biedrība „Dialogs” aicina arī pievērst uzmanību ne tikai savai, bet arī līdzcilvēku veselībai, un padomāt – vai daži it kā „nenozīmīgie simptomi” neliecina par nopietnu saslimšanu? Ja parādās viens vai vairāki no zemāk norādītajiem  simptomiem, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta:

  • klepojat ilgāk nekā 3 nedēļas;
  • ātri nogurstat;
  • mazinās apetīte;
  • novērojat nepamatotu svara zudumu;
  • naktīs pastiprināti svīstat;
  • klepojot parādās asinis.

Diemžēl sabiedrībā vēl aizvien valda maldīgs priekšstats, ka tuberkuloze skar tikai sociāli mazaizsargātās iedzīvotāju grupas. Patiesībā inficēšanās riskam ir pakļauta ikviena persona, kura nonākusi saskarē ar infekciozu tuberkulozes slimnieku, jo tuberkulozes galvenais izplatīšanās ceļš ir gaisa pilienu ceļā. Ar tuberkulozes baciļiem var inficēties daudzās sabiedriskās vietās, piemēram, sabiedriskajā transportā, tirdzniecības centros un citur. Svarīgi zināt, ka vairumā gadījumu, aptuveni 90%, inficējoties ar tuberkulozi, var arī nesaslimt un izteiktus slimības simptomus var arī nenovērot. Ja rodas aizdomas par inficēšanos vai saslimšanu ar tuberkulozi, noteikti jāapmeklē ģimenes ārsts vai plaušu speciālists – ftiziopneimonologs, jo savlaicīga infekcijas atklāšana un ārstēšana mazina gan infekcijas izplatību, gan sekmē efektīvāku ārstēšanās kursu. Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana pacientiem ir bez maksas, jo to apmaksā valsts.

Kopumā 2014. gadā Latvijā reģistrēti 637 pirmreizēji tuberkulozes saslimšanas gadījumi, tai skaitā tuberkuloze diagnosticēta 41 bērnam vecumā līdz 14 gadiem.

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Anna Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Anna
Viesis
Anna

Ko tas dakteris tur skatās nevis klausās?