Pasaulē pirmā aplikācija bērniem ar spinālo muskuļu atrofiju tagad pieejama arī latviešu valodā

Lai palīdzētu bērniem ar spinālo muskuļu atrofiju (SMA), Šveices veselības aprūpes risinājumu kompānija “Roche” kopā ar speciālistiem no dažādām pasaules valstīm ir izveidojusi aplikāciju “Tiny Trainers”, kurā interesantā un saistošā veidā iekļauti dažādi fizioterapijas vingrinājumi bērniem, kas slimo ar šo ģenētiski iedzimto slimību. 

Augusts ir starptautiskais spinālās muskuļu atrofijas (SMA) atpazīstamības mēnesis. SMA  ir smaga, iedzimta un progresējoša neiromuskulāra slimība, kas izraisa postošu muskuļu atrofiju un ar to saistītas komplikācijas. Pacientiem, kuriem diagnosticēta SMA, fizioterapija ir neatņemama un būtiska dzīves sastāvdaļa. Aplikācija, kuru izstrādājusi Šveices kompānija “Roche”, paredzēta bērniem no 3 gadu vecuma. Aplikācija caur aizraujošām aktivitātēm iekļauj vingrinājumus, kas speciāli izstrādāti tieši bērniem ar SMA. Tagad tā pieejama arī latviešu valodā.  

Šajā aplikācijā bērni rūpējas par virtuālo kaķi, kuru var gan barot, gan apkopt un spēlēties. Lai spēles ietvaros sagādātu savam mīlulim pārtiku, rotaļlietas un higiēnas piederumus, bērniem ir jāveic mini spēle ar fizioterapijas vingrinājumiem, kas iedalīti trīs grupās: kaklam, sēdēšanai un pleciem.

“Tiny Trainers” aplikācija nav paredzēta, lai diagnosticētu, novērstu, uzraudzītu, prognozētu un ārstētu slimību. Aplikācijā ietvertie fizioterapijas vingrinājumi nav daļa no pacienta fizioterapijas vai rehabilitācijas plāna, bet gan veids, kā bērna ikdienu padarīt aizraujošāku, iekļaujot nepieciešamos fizioterapijas elementus. 

SMA izraisa progresējošu nervu šūnu zudumu muguras smadzenēs, kas kontrolē muskuļu kustību. Atkarībā no SMA veida, pacienta fiziskais spēks un spēja staigāt, ēst vai elpot var ievērojami samazināties vai pat pazust. Spinālo muskuļu atrofiju izraisa mutācija izdzīvošanas motorā neirona 1 (SMN1) gēnā, kas rada SMN proteīna deficītu. SMN proteīns ir atrodams visā ķermenī, un arvien vairāk pierādījumu liecina, ka SMA ir vairāku sistēmu traucējums. Tādējādi  SMN proteīna zudums var ietekmēt daudzus audus un šūnas visā ķermenī. SMA ir visizplatītākais zīdaiņu mirstības ģenētiskais cēlonis un viena no visbiežāk sastopamajām retajām slimībām, kas skar aptuveni vienu no 11 000 mazuļiem. 

Aplikāciju “Tiny Trainers” var lejupielādēt bez maksas Apple Store un Google Play lietotnē. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar