Pārvērst tuksnesi oāzē: gaisa mitrinātāji – komfortam apkures sezonā

Galvassāpes, pamostoties no rīta, sausa mute un lūpas, niezošs deguns – ja mājās regulāri piedzīvojat šādus simptomus, iespējams, gaiss ir pārāk sauss. Galvenokārt šīs problēmas aktualizējas līdz ar apkures sezonas sākumu, taču ir samērā viegli novēršamas, mājoklī ieviešot gaisa mitrinātāju. Kā izvēlēties īsto – stāsta “Kesko Senukai Latvia” pārstāvis Kristaps Krūmiņš.

Kā gaisa mitrinātājs uzlabo telpu klimatu?

Par relatīvā gaisa mitruma normu telpās pieņemts uzskatīt 40–60%, bet ideāli, ja tas ir 45–50% robežās. Ja gaiss ir pārāk mitrs, var veidoties pelējums, ja pārāk sauss – brīvi jūtas putekļi, saasinās alerģijas un organisms protestē ar aizliktu degunu, niezošu ādu, apsārtušām acīm, miegainību, galvassāpēm.

To var itin viegli novērst, iegādājoties gaisa mitrinātāju. “Kesko Senukai Latvia” pārstāvis Kristaps Krūmiņš skaidro – mitrinātāja uzdevums ir izkliedēt ūdens tvaikus telpā. Iedarbinot gaisa mitrinātāju, sāk griezties ventilators un izkliedē speciālā tvertnē ielietā ūdens pilienus gaisā, palielinot mitrumu līdz vajadzīgajam līmenim, ko kontrolē gaisa mitruma sensors. Pārsniedzot optimālo līmeni, ierīce izslēdzas un atkal automātiski iedarbina ventilatoru, kad mitruma līmenis kļūst pārāk zems.

Kādas problēmas var sagādāt pārāk sauss gaiss?

Latvijas klimats ir diezgan mitrs, bet, sākoties apkures sezonai un intensīvai telpu apsildei, mitrums iztvaiko un tā procentuālais līmenis ievērojami pazeminās. Sausu gaisu īpaši izjūt cilvēki ar elpceļu saslimšanām, jo sausais gaiss apgrūtina elpošanu. Tomēr nepietiekamu gaisa mitrumu var izjust ikviens, parādoties deguna vai acu niezei, sausai ādai, dažādām alerģijām. Vīrusi un baktērijas sausā gaisā pārvietojas daudz intensīvāk nekā mitrā gaisā, kur tām pastāvīgi jācīnās ar mitruma pilieniem.

Arī miega kvalitāte pārlieku sausā gaisā nereti pasliktinās – elpošana kļūst apgrūtināta un organisms nevar pienācīgi atpūsties. No rīta cilvēks pamostas ar sāpošu galvu, noguris un neizgulējies. Tam gan var būt dažādi iemesli – stresa pilnas situācijas, emocionāls disbalanss, veselības problēmas, ko gaisa mitrinātājs nespēs atrisināt. Taču tas noteikti var atvieglot nepatīkamos simptomus.

Kā izvēlēties īsto gaisa mitrinātāju?

Gaisa mitrinātājs neprasa lielas investīcijas: vidēji ierīce izmaksā no 30 līdz 100 eiro, kaut arī pieejami dārgāki modeļi. Vairumam gaisa mitrinātāju iebūvēta arī attīroša vai aromterapijas funkcija, dažiem – pulkstenis un pat modinātājs, gaisa mitruma un temperatūras sensors. Dažos modeļos iebūvēts pat radio. Kristaps Krūmiņš atzīst – tā var būt skaista dizaina ierīce, kas pilnībā atbilst moderna mājokļa interjeram un neatpaliek no jaunākajām tehnoloģijām, tomēr, ja lietojat gaisa mitrinātāju vien pāris mēnešu gadā, pietiks ar mazāku ieguldījumu.

“Labs gaisa mitrinātājs veic ne tikai primāro funkciju, bet priecē arī ar pārdomātu dizainu un dažādām papildiespējām. Tomēr, izvēloties gaisa mitrinātāju, vispirms jāņem vērā citi – tehniski – parametri,” skaidro speciālists.

Ūdens tvertnes izmērs. Jo lielāks ir tā tilpums, jo ilgāk mitrinātājs strādās bez vajadzības to apturēt, lai no jauna piepildītu.

Mitrināmās telpas platība. Daži mitrinātāji mitrina 25 kvadrātmetru lielu platību, citi – 50 kvadrātmetrus. Cik lielā istabā atradīsies jūsu gaisa mitrinātājs? Vai tas būs paredzēts tikai guļamistabas vai arī dzīvojamās istabas gaisa mitrināšanai? Atcerieties, ka, mitrinot lielāku telpu, ierīce darbojas ar pilnu jaudu, tāpēc patērē daudz elektroenerģijas. Lai ierīci nepārslogotu, ieteicams iegādāties nedaudz jaudīgāku mitrinātāju, nekā prasa telpas parametri.

Darbības laiks. Tas atkarīgs no ūdens tvertnes un mitrināmās zonas lieluma. Noteiktu laiku mitrinātājs var darboties autonomi, taču, beidzoties ūdenim, tas izslēgsies. Ja mitrinātāju novietosiet guļamistabā, jārēķinās, ka tā darbības laikam jābūt vismaz 8–9 stundas ilgam. Tāpēc, lai naktī mitrinātājs neizslēgtos, jāmeklē atbilstoša ierīce.

Mehāniskā vai elektroniskā vadība. Ja nevēlaties grozīt pogas un slēdžus tieši uz mitrinātāja, laba alternatīva ir elektroniskā vadība ar īpašu tālvadības pulti. Tiesa, mitrinātāji ar elektronisko vadību ir dārgāki, toties tos ir daudz ērtāk lietot, piemēram, guļot gultā.

Jonizators. Šī ir papildfunkcija gaisa tīrīšanai un negatīvā lādiņa neitralizēšanai. Sausā gaisā, pieskaroties kādai virsmai, dažkārt rodas statiskās elektrības izlāde. Jonizators neitralizē šādus lādiņus, lai, pieskaroties objektiem, elektrība nesistu pa pirkstiem. Jonizēts gaiss ir arī daudz tīrāks, un tajā ir mazāk putekļu.

“Rudens ir tikko sācies, un apkure mums būs aktuāla vismaz tuvāko pusgadu. Lai vismaz pusgadu nenāktos mosties ar iesnu sajūtu vai nogurumu, ir vērts pārbaudīt gaisa mitruma līmeni jūsu mājoklī. Iespējams, pavisam vienkāršs risinājums var krietni uzlabot dzīves kvalitāti ikdienā,” iesaka Kristaps Krūmiņš.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar