Par godu simtgades Dziesmusvētkiem radīts unikāls mākslas darbs (VIDEO)

Šovasar notiekošo XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku zīmē radīts unikāls mākslas darbs – apvienojot tradīcijas un tagadnīgumu, tapis mūsdienīgs videoklips vienai no Latvijā mīlētākajām tautasdziesmām “Pūt, vējiņi”. Īpašo Jāņu sveicienu veidojusi māksliniece Katrīna Neiburga, un savu video nospiedumu tajā atstājuši divi simti latviski dziedošo, kas savu tautasdziesmas pantiņu iedziedājuši ar balss spēles “DzieDot” starpniecību.

Katrīnas Neiburgas radītais video ir sirsnīgs un latvisks sveiciens Jāņos, lai šajā Dziesmusvētku gadā radītu iedvesmu dziedāt arī tiem, kuri sevi nepieskaita pie dziedātājiem. Videoklipa muzikālajam noformējumam izmantota īpaši aranžēta dziesmas “Pūt, vējiņi” versija jaunā, mūsdienīgā skanējumā, kuras autors ir Kārlis Butins.

“Video klips dziesmai “Pūt, vējiņi” apvieno nedziedātājus un dziedātājus, jaunus un vecus, visus, kam tuva ir dziedāšana un latviskais. Daudzi no klipa varoņiem, pārvarot savas šaubas, pirmo reizi uzdrīkstējušies dziedāt tā, lai citi to redzētu. Tā kā katrs dalībnieks dziesmas izpildīšanai izvēlējies sev nozīmīgu vietu, skatītājam ar klipa palīdzību ir iespēja ielūkoties gan dažādu paaudžu pārstāvju sejās, gan viņus raksturojošā apkārtnē, kamēr visas dziedātāju balsis apvienojušās vienā,” par videoklipa ideju stāsta Katrīna Neiburga. Tāpat māksliniece pauž prieku, ka mūsdienu tehnoloģiju attīstības rezultātā ir radusies iespēja sadziedāties cilvēkiem, kuri reālajā dzīvē, iespējams, nekad nav tikušies un netiksies, pierādot, ka dziesma arī mūsdienās joprojām ir spēcīga saikne starp tiem, kas ikdienā ir tik dažādi.

Paralēli mākslinieces izpildījumā līdzīgā rokrakstā top video Sadziedāšanās nakts virtuālajam kopkorim – tautasdziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” atskaņošanas laikā dalībniekiem Mežaparka lielajā estrādē uz ekrāniem ierakstā pievienosies vēl vairāki simti dziedātāju – virtuālais koris. Lai piedalītos Latvijā iespaidīgākā virtuālā kora tapšanā, ikviens aicināts līdz 29. jūnijam pievienot savu tautasdziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” video, izmantojot balss spēli “DzieDot”. Jaunā spēle ļauj ne tikai iemācīties dziedāt latviešu tautasdziesmas četrbalsīgi, bet arī dod iespēju kļūt par daļu no svētkiem, ar savu dziedājumu virtuāli nokļūstot uz lielās Dziesmusvētku skatuves.

 

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar