Papardes ziedu meklēs tikai 27% iedzīvotāju, līgotājiem svētkos vissvarīgākais ir ugunskurs

Sagaidot Vasaras saulgriežus, vairumam jeb 87% Latvijas iedzīvotāju visbūtiskākā svētku sastāvdaļa ir iekurts ugunskurs, kam seko svētku mielasta gatavošana (71%), kā arī Jāņu zāļu lasīšana un vainagu pīšana (70%). Savukārt uz svētku galda šogad iezīmējas veselīgāka ēdienu izvēle, jo līdzās tradicionālajam Jāņu sieram un šašlikam kā trešo svarīgāko svētku ēdienu divas trešdaļas iedzīvotāju izvēlas svaigus dārzeņus, liecina Rimi Latvia un pētījumu centra SKDS veiktā aptauja*.

 Lai Līgo svētki būtu izdevušies, līdzās iekurtam ugunskuram un sagatavotam svētku mielastam divām trešdaļām svinētāju svarīgi ir arī izpušķot savu māju vai svētku vietu, kā arī lustēties, dziedot Līgo dziesmas un dejojot – to par būtisku svētkos atzinuši 59% aptaujāto līgotāju. Savukārt kā mazāk svarīgas Līgo svētku izdarības iedzīvotāji norādījuši lekšanu pār ugunskuru (18%) un papardes zieda meklēšanu, ko ieplānojuši 27% aptaujāto.

Gatavojoties svētku mielastam, par galveno Līgo svētku ēdienu 75% aptaujas dalībnieku nosaukuši Jāņu sieru. Vairākums gan norāda, ka savu īpašo Jāņu sieru meklēs veikalu vai tirdziņu piedāvājumā, tikmēr pašu gatavotu Jāņu sieru cels galdā tikai 21% svinētāju. Otrs svarīgākais svētku ēdiens ir šašliks (71%), savukārt tam seko svaigi dārzeņi – 60%. Tikai pēc tam tiek minēti pīrāgi, augļi un ogas, dažādi salāti un uzkodas. Interesanti, ka šašliku cienītāji dalās divās vienlīdz aktuālās nometnēs – cūkgaļas un vistas gaļas cienītāji. No šiem svētkiem netradicionālākiem gaļas ēdieniem aktuālākās ir cepamdesas un ribiņas, ko grilēs aptuveni trešdaļa aptaujāto.

“Domājot, ko likt galdā Līgo vakarā, un gatavojot svētku mielastu, vairāk nekā 40% svētku svinētāju izvēli nosaka tas, vai ēdieni ir viegli pagatavojami. Tikpat būtiski ir, lai izvēlētie produkti būtu veselīgi un svaigi. Tomēr galvenais apsvērums, plānojot svētku galdu, ir iespēja sevi palutināt – katrs otrais aptaujātais Līgo svētkus uzskata par brīdi, kad var atļauties baudīt ikdienā retāk izmantotus produktus kā tītara šašliku apelsīnu sulā, salātus Laižam grilēt vai sāļos biezpiena-ķiploku cepumus. Tādēļ, sekojot Līgo svinētāju vēlmēm un pieprasījumam, šogad Rimi saviem pircējiem sarūpējis visplašāko piedāvājumu svētku galdam, piemēram, veikalu plauktos ir 60 dažādi sieri katrai gaumei, kā arī plaša alus izvēle, tostarp būtiski paplašināts arī bezalkoholiskā alus piedāvājums,” stāsta Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala.

Katrā novadā ir arī savs svētku ēdiens, kas iecienīts vairāk nekā citviet – piemēram, Vidzemē tas ir Jāņu siers, Latgalē – šašliks, Kurzemē – pīrāgi, bet Zemgalē – plātsmaizes un kūkas. Savukārt no dzērieniem jau tradicionāli uz svētku galda goda vietā tiks likts alus (67%), kā arī kvass (48%) un ūdens (31%), secināts Rimi Latvia un pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā.

Šogad Līgo plāno svinēt lielākā daļa jeb 79% Latvijas iedzīvotāju. Svētku galdu pašu mājās klās vien piektā daļa aptaujāto iedzīvotāju. Priekšroka galvenokārt tiek dota svinībām ārpus mājas – divas trešdaļas aptaujāto ciemosies pie draugiem vai atpūtīsies pie dabas ar iekurtu ugunskuru un bagātīgi klātu svētku galdu.

*Rimi un pētījumu centra SKDS aptauja 2019. gada jūnijā, kurā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Foto: Toms Norde un nianse.lv

TOP Komentāri

avatar