Padomi produktu sasaldēšanai

Kulinārijas eksperte, žurnāla un grāmatas „Četras sezonas” galvenā redaktore un idejas autore Signe Meirāne stāsta par savu pieredzi ar produktu saldēšanu ziemai: „Var saldēt visu: brūklenes, avenes, smiltsērkšķus, dzērvenes, arī – persikus, aprikozes un plūmes. Pēc tam tos iespējams izmantot kokteiļos, kūkās, mafinos, gaļas ēdienos u.c. Iespējas ir bezgalīgi plašas! Iesaku ziemā no vasaras un rudens veltēm uzvārīt ātro ievārījumu, ko var izlietot nedēļas laikā, piemēram, brokastīs ar pankūkām.”

Padomi produktu sasaldēšanai

1. Produktu izvēle – sasaldēšanai ir piemēroti teju visi produkti, izņemot ar augstu ūdens saturu. Piemēram, gurķi, melones, arbūzi atkausējot zaudēs garšu un struktūru.

2. Pirmsapstrāde – lai dārzeņiem saglabātu tiem raksturīgo garšu un krāsu, burkānus, puķkāpostus, bietes, rāceņus u.c. nedaudz plaucē vai blanšē.

3. Sasaldē atsevišķi – trauslākus produktus, piemēram, ogas ieteicams vispirms izklaidus uz paplātes sasaldēt un tikai tad sabērt uzglabāšanai saldētavā maisiņā vai kastē.

4. Noņem brūnumu – lai tādus augļus kā ābolus, persikus, aprikozes pasargātu no sabrūnēšanas, pirms saldēšanas apsmidzina ar šādu maisījumu – 0,5 tējkarotes askorbīnskābes sajauc ar 3 tējkarotēm ūdens.

5. Saldē kaut kūkas – šādi var uzglabāt arī konditorejas izstrādājumus, piemēram, augļu vai ābolu kūkas. To vispirms atdzesē un tikai tad ievieto saldētavā ietītu folijā, kas pasargās no kondensāta veidošanās.

6. Svarīgs iepakojums – ieteicams izmantot izturīgus un hermētiski noslēgtus traukus, kā arī saldētavu pārāk nepārblīvēt.

7. Uzraksti datumu – augļus un ogas sasaldētus var uzglabāt aptuveni gadu, dārzeņus – līdz 18 mēnešiem, jo pēcāk sāk zaudēt savu kvalitāti. Uz iepakojuma uzraksti sasaldēšanas datumu, lai uzraudzītu derīguma termiņu.

8. Iztīri saldētavu – vismaz reizi gadā nepieciešams atkausēt saldētavu, lai novērstu ledus uzkrāšanos.

9. Noregulē temperatūru – svarīgi, lai saldētavā tā būtu intervālā no +5° līdz -18°. Vairumā ledusskapju ir iebūvētie termometri, tomēr ja nav, tādu var iegādāties veikalā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar