Pabriks: Armiju jāveido gudriem un izglītotiem karavīriem

“Valsti drīkst aizstāvēt tikai gudri un izglītoti karavīri, tādēļ militāro izglītību nedrīkst atstāt novārtā,” uzsvēra A.Pabriks. Viņš pauda viedokli, ka mazās valstīs ir ļoti būtiski, lai augstākā militārā izglītība būtu integrēta vispārējā augstākās izglītības sistēmā un civilos priekšmetus karavīri varētu apgūt citās augstskolās. Tāpat ir ļoti būtiski, lai tiktu nodrošināta maksimāli augsta izglītības kvalitāte: “Baltijas valstis ir pārāk mazas, lai varētu nodrošināt tik spēcīgas militārās augstskolas kā lielajās Eiropas valstīs, taču, esmu pārliecināts, ka, ceļot augstākās izglītības kvalitāti valstī un militārajām akadēmijām sadarbojoties ar civilajam augstskolām, ir iespējams panākt ļoti labus rezultātus. Ļoti būtiska ir arī starptautiskās sadarbības attīstīšana.” A.Pabriks uzskata, ka Baltijas aizsardzības koledža ir viens no veiksmīgākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem aizsardzības jomā un arī viens no viedās aizsardzības piemēriem NATO.

Viņš uzsvēra, ka militārajai izglītībai ir jābūt mūsdienīgai, jo karavīram ir jāzina kā cīnīties ar mūsdienu izaicinājumiem, piemēram, kiberdrošības vai stratēģiskās komunikācijas jomām.

Baltijas aizsardzības koledžas 15.gadadienai veltīto pasākumu ietvaros A.Pabrikam tika pasniegts arī goda profesora diploms par ieguldījumu skolas attīstībā, pildot aizsardzības ministra pienākumus.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas izveidoto Baltijas Aizsardzības koledžu atklāja 1999.gada 25.februārī Tartu, Igaunijā. Tās izveidošanu atbalstīja Kanāda, Dānija, Somija, Francija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Zviedrija, Šveice, Lielbritānija un ASV. Kopš koledžas dibināšanas zināšanas tajā ir apguvuši gandrīz 1000 virsnieku un ierēdņu no 39 valstīm, divas trešdaļas no kuriem ir triju Baltijas valstu virsnieki un ierēdņi.

Inga Saleniece, deputāta palīdze

TOP Komentāri

avatar