„Otrā elpa” atgriežas bērnudārzos

3. Starptautiskajam Koka skulptūru simpozijam tika iesūtītas 14 skices no 7 māksliniekiem, no tām tika izvēlētas 5 labākas skice.

Mazie jelgavnieki skulptūru tapšanas procesam varēs sekot līdzi ik dienu, jo skulptūras tiks grieztas, grebtas un veidotas klātienē – pilsētas bērnudārzu teritorijās. Pēc skulptūru pabeigšanas – tās visas būs funkcionāli pielietojamas, jo bērnudārza audzēkņi uz tām varēs apsēsties, pakāpties un dažādi izmantot savās rotaļās.

Par pamatu tiek ņemta „otrās elpas” ideja – Lielupes krastu, Raiņa ielas rekonstrukcijas, Pasta salas renovācijas un pilsētas infrastruktūras uzlabošanas laikā nozāģētie koki ar tēlnieku meistarīgajām rokām iegūst „otro elpu” un atgriežas pilsētas bērnudārzos kā unikālas koka skulptūras.

Pasakas „Zaķīšu pirtiņa” tēmu koka skulptūrā PII „Varavīksne” iedzīvinās Gundars Kozlovskis, kura pagājušogad veidotie „Nenovīdīgie lācēni” jau veiksmīgi iejutušies Jelgavas 1. Internātpamatskolas teritorijā. Ar tēlnieka rokām tapuši arī „Kaķi” PII „ Rotaļa” teritorijā.

Skulptūru putna veidolā, kas vienlaikus būs arī šūpoles, PII „Pīlādzītis” teritorijā veidos latviešu māksliniece Agnese Rudzīte – Kirillova.

Māris Gailis veidos skulptūru „Zvēri un abru taisītājs”, kas plānota kā rāpeklis PII „ Saules bērnu dārzs” paspārnē. Centrālais tēls būs abra, zem tās snaudošais meistars un ciemiņi – meža dzīvnieki. Rāpekļi Mārim padodas, jo viņa veidotais „Ezis” tagad ir neatņemama PII „Gaismiņa” sastāvdaļa.

Lietuvas mākslinieks Vytautas Tallat – Kelpša kokā atdzīvinās lietuviešu pasaku tēlu – gaili, kas mājvietu radīs PII „Pūčuks”. Šī mākslinieka veidotās skulptūras dzīvo arī PII „Lācītis” un PII „Pasaciņa” teritorijās.

Bet pasakas „Lācis” motīvus savā skulptūrā izmantos lietuviešu mākslinieks Tautvilas Povilionis. Skulptūra plānota kā karuselis, kas sagādās daudzus jautrus brīžus sākumskolas „Punktiņš” bērniem. Arī Tautvila skulptūra „Saule, zeme, mēness” jau priecē bērnus PII „Ķipari” teritorijā.

Pieteikumus atlasīja un vērtēja profesionāla un kompetenta žūrijas komisija, Jelgavas pilsētas domes ainavu arhitekts Andrejs Lomakins, Jelgavas pilsētas domes galvenā māksliniece-arhitekte Inta Karahona, Jelgavas pilsētas domes Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes „Jelgavas izglītības pārvalde” vadītāja Gunta Auza un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes „Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics.

Jāatgādina, ka 2013. gada rudenī veiksmīgi norisinājās 2. Starptautiskais Koka skulptūru simpozijs. Tajā tapušie darbi jau rotā piecu pirmsskolas izglītības iestāžu teritorijas un turpina priecēt kā mazos, tā arī lielos jelgavniekus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar