NSL: Valdība nedrīkst akceptēt lēmumu par finanšu atbalstu Grieķijai

Frakcija arī ir pārliecināta, ka lēmums par to, vai Latvija iesaistīsies vai neiesaistīsies finansiālās palīdzības sniegšanā, ir jāpieņem nevis valdībai, bet parlamentam.

Lai novērstu iespēju valdībai bez parlamenta akcepta uzņemties šādas finansiālās saistības, No sirds Latvijai Saeimas frakcija ir sagatavojusi un rosinās grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību. Grozījumi paredz, ka palielināt budžeta likumā noteikto apropriāciju (izdevumus) iemaksām Eiropas Stabilitātes mehānismā (ESM), kā arī uzņemties saistības, kas var palielināt valsts parādu, finanšu ministrs drīkst tikai tad, ja ir saņemts Saeimas akcepts.

No sirds Latvijai uzskata, ka uzņemties saistības par aizdevumiem var tikai tad, ja ir skaidri redzams, ka aizdevuma saņēmējs to spēs atdot. “Diemžēl Grieķijas gadījumā nav nekādas pārliecības, ka starptautisko aizdevēju pieprasītās reformas, kas galvenokārt balstās uz izdevumu ierobežošanu un nodokļu palielināšanu, nodrošinās arī Grieķijas tautsaimniecības attīstību, kas ļaus atmaksāt saņemto aizdevumu,” norāda partijas No sirds Latvijai priekšsēdētāja Inguna Sudraba.

Turklāt ir jāatceras, ka dzīves līmenis Grieķijā ir krietni augstāks nekā Latvijā, tāpēc nav pamata prasīt, lai nabadzīgākās Latvijas iedzīvotāji uzņemtos risku garantēt daļu aizdevuma bagātākai valstij – Grieķijai, atzīmē I.Sudraba.

Lēmums par atbalstu Grieķijai ir tieši saistīts arī ar politisko atbildību pret nodokļu maksātājiem. Latvija ir pievienojusies eirozonai un arī pievienojusies Līgumam par Eiropas Stabilitātes mehānisma dibināšanu. Tādējādi mēs, no vienas puses, esam nodrošinājušies, ka finanšu krīzes gadījumā Latvijai ir iespējams aizņemties nepieciešamos finanšu līdzekļus no ESM. Taču, no otras puses, Latvijai kā ESM dalībvalstij ir jābūt pārliecinātai, ka aizdevuma saņēmējvalsts spēs to atmaksāt un tā neatdošanas gadījumā Latvijai nenāksies maksāt par savām saistībām, kuras valdība pārsteidzīgi uzņēmusies.

No sirds Latvijai

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Jou Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Jou
Viesis
Jou

Pilnīgi piekrītu, ka nedrīkst aizdot tam, kas parādu nedomā atdot!!!