Noslēgušās vienpadsmitās inženieru sacensības EBEC Riga 2014

Par labāko konstruēšanas kategorijā tika atzīta komanda «Mērcīte» – Jānis Melderis, Rihards Dziedātājs, Artūrs Bērziņš un Gunārs Zelčs. Komandas veidotais uzdevuma risinājums ne tikai spēja ievērojami apsteigt pārējo studentu rezultātus izmēģinājumu laikā, bet arī ieguva žūrijas atzinību par vienu no labākajiem konstrukcijas dizainiem.

Studentu komanda «Lats un pūkas» – Dace Ahiļčenoka, Dainis Ungurs, Ludmila Kozačenko, Ilze Kalniņa – uzvarēja sacensību situācijas analīzes kategorijā. Komandas risinājums žūrijas vērtējumā vienbalsīgi tika atzīts par labāko.

Abas uzvarētāju komandas ir izcīnījušas iespēju pārstāvēt Rīgas Tehnisko universitāti Baltijas BEST Inženieru Sacensībās (EBEC Baltic), kas norisināsies 2014. gada maijā Jekaterinburgā, Krievijā. Tur Latvijas studenti sacentīsies ar Lietuvas, Igaunijas un Krievijas labākajiem jaunajiem inženieriem par ceļazīmi uz Eiropas BEST inženieru sacensību finālu, kas norisināsies no 1. līdz 9. augustam Rīgā, Latvijā.

Jau ceturto gadu pēc uzvaras vairākās atlases kārtās inženieru sacensībās līdzās studentiem sacentās arī vidusskolēni. Šogad tās bija Rēzeknes 3. vidusskolas komanda «Asfalta ieklājēji» un Rīgas Klasiskās ģimnāzijas skolēnu komanda «Trust me I’m an engineer», kuri situācijas analīzes kategorijā līdzās studentiem ieguva 3.vietu.

Sacensībās piedalījās arī īpašo viesu komanda, kurā startēja sabiedrībā pazīstami cilvēki – prakse.lv valdes priekšsēdētājs Jānis Logins, grupas «Iedomu spārni» soliste Ieva Zēģele un diriģents Ints Teterovskis.

Kopumā sacensību dalībnieki bija 120 jaunieši un īpašo viesu komanda jeb 30 komandas, tajā skaitā arī 2 skolēnu komandas. 10 no visām komandām risināja SIA «Grundfos» un SIA «Sanistål» piedāvāto situācijas analīzes uzdevumu par siltumapgādes cirkulācijas sūkņu slodzes optimizēšanu, lai samazinātu energoizmaksas. Savukārt ar lidojoša objekta inženiertehniskā risinājuma izstrādi saistīto konstruēšanas kategorijas uzdevumu risināja 20 komandas.

Konstruēšanas kategorijā jauniešiem bija jāuzbūvē savs miniatūrs lidojošs objekts un jāpārbauda tas tramplīnlēkšanas rampā. Objektam bija jānolido pēc iespējas lielāks attālums, saglabājot konstrukcijas stiprību un piezemēšanās brīdī paliekot neskartam.

Savukārt situācijas analīzes kategorijā jauniešiem bija jāpievērš uzmanība ekoloģijas jautājumiem – CO2 izmešu daudzumam, «siltumnīcas efektam», kā arī augstajām energoizmaksām, kas bija maksimāli jāsamazina, vienlaikus optimizējot siltumapgādes cirkulācijas sūkņu slodzi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar