Noskaidrotas gardāko kūku cepējas Zemgalē

Abas labāko recepšu autores balvā ieguva ne tikai ceļazīmi uz konkursa Latvijas gardākā kūka finālu Rīgā 15.augustā, bet arī virtuves kombainu, kas lieti noderēs dažādu kulinārijas brīnumu gatavošanai turpmāk. Baldonietes Ilzes Kupčas gatavotā tradicionālā vārītā krēma kūka Vecmāmiņas mantojums, kuras recepte rūpīgi glabāta un nodota no paaudzes paaudzē, pārsteidza žūriju ar izcilu garšu harmoniju. Savukārt Līgas Bandenieces-Silgailes kūka 14/14, kuru tās autore pirmo reizi gatavojusi savām kāzām, žūrijas atzinību ieguva ne vien patīkamās konsistences un garšu nianšu dēļ, bet arī īpaši oriģinālā noformējuma dēļ – kūku klāja balta mastika un viegli rīsa papīra tauriņi. Īpašu konkursa žūrijas veicināšanas balvu saņēma prasmīgā un 14 gadus jaunā Betija Kalēja no Tukuma, kura kūkas cep kopš deviņu gadu vecuma un konkursā piedalījās ar kūku Betijas kūka.

 

 „Joprojām nespēju noticēt, ka tiku izraudzīta par vienu no finālistēm. Esmu pilnībā pārliecināta, ka mana izvēle cept savu kāzu torti 14&14 bija pareiza. Pazīstamā garšu eksperte Ilze Jurkāne šo torti nodēvēja par princešu kūku, tātad milzīgo darbu, ko esmu ieguldījusi receptes tapšanā, novērtē arī citi. Visām konkursa Latvijas gardākā kūka dalībniecēm novēlu no sirds izbaudīt procesu, jo svarīgākais ir tas, ka darām to, kas mums patīk, iepriecinot arī apkārtējos,” pēc konkursa Latvijas gardākā kūka Zemgales pusfināla emocijās dalās Līga Bandeniece-Silgaile.

 

Zemgales desmit labākās kūkas Bauskā vērtēja ēdiena pazinēji – Liene Zemīte, Normunds Baranovskis, Signe Meirāne, Mārtiņš Sirmais, zināmā garšu eksperte Ilze Jurkāne, kā arī Bauskas pilsētas mērs Raitis Ābelnieks un Bauskas kantrī festivāla producents Uldis Ozoliņš. Ikvienas pusfināla dalībnieces veikumu žūrija vērtēja, ņemot vērā tādus kritērijus kā kūkas garšas bagātība, oriģinalitāte, vizuālais noformējums un kūku cepēju meistarība.

„Biju patīkami pārsteigta par Zemgales saimnieču veikumu un kūku dažādību, kurā ikkatrs varētu atrast savai gaumei atbilstošu gardumu. Kūku meistares bija ļoti piestrādājušas gan pie kūku vizuālā noformējuma, gan oriģinālām garšu niansēm. Pat augstā gaisa temperatūra netraucēja saimniecēm demonstrēt perfektu sniegumu un pagatavot brīnumgardus šedevrus,  vēlreiz apliecinot Latvijas saimnieču meistarību un nostiprinot manu pārliecību, ka latviešiem ir ko parādīt pasaulei. Nav šaubu, ka šīs kūkas, kas gatavotas ar izdomu un mīlestību, ar lepnumu var celt galdā  ne vien ģimenes kopā sanākšanas reizēs, bet arī vest un rādīt ārpus Latvijas. Esmu pārliecināta, ka arī nākamajā konkursa Latvijas gardākā kūka pusfinālā Liepājā šo sestdien žūrijai būs iespēja baudīt fantastiskas kūkas,” komentē pazīstamā garšu eksperte Ilze Jurkāne.

Kopumā reģionālajā pusfinālā Bauskā, izrādot savas kūku gatavošanas prasmes un interesantās receptes, piedalījās 10 saimnieces, kā laikā gatavoja gan tradicionālas lauku tortes, gan citus oriģinālus un mazāk zināmus svētku gardumus. 

Nākamais konkursa pusfināls norisināsies 11.jūlijā Liepājā Jūras svētku laikā, un arī tajā draudzīgā cīņā tiks noskaidrotas divas saimnieces, kas spēs pārsteigt žūriju ar vēl neredzētām un gardām kūkām. Noslēdzoties konkursam Latvijas gardākā kūka, visu piecu pusfinālu uzvarētāji tiksies Rīgā, lai sacenstos par galveno balvu – dāvanu karti no Rimi 500 eiro vērtībā un Latvijas gardākās kūkas cepēja titulu.

 Konkursam Latvijas gardākā kūka kopumā tika pieteiktas 154 kūkas no pieciem Latvijas kultūrvēsturiskajiem reģioniem – Rīgas Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes Visčaklākās saimnieces un pieteikumu iesniedzējas bijušas kūku meistares no Rīgas un Vidzemes, konkursam piesakot 101 pašgatavotu kūku. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar