Noderīgi padomi mazuļu ādas kopšanai

Mazuļu ādas kopšanai paredzētās kosmētikas klāsts kļūst arvien plašāks. Kā neapjukt piedāvājumā un izvēlēties piemērotākos līdzekļus bērna ādas kopšanai? Kādām produktu sastāvdaļām un īpašībām pievērst vairāk uzmanības? Konsultē BENU Aptiekas skaistuma konsultante Amanda Dārziņa.

Biežākās ādas problēmas zīdaiņiem un bērniem

Zīdaiņu un bērnu āda ir īpaši maiga un jutīga, tādēļ tās biežākās problēmas ir nieze, lobīšanās, pārlieks jutīgums, apsārtums un trauslums, kā arī izsitumi un atopiskais dermatīts, stāsta skaistuma konsultante A. Dārziņa. Noteiktas ķermeņa zonas ir pakļautas lielākam kairinājumam, tādēļ tām nepieciešamas īpašas rūpes. Tā, piemēram, autiņbiksīšu zonas ādas veselībai ir nepieciešama pareiza higiēna un mitruma novēršana, citādi rodas labvēlīga vide baktērijām un sēnītēm, kas var izraisīt iekaisumu. 

Arī pārāk bieža vannošanās var nenākt par labu, jo rezultātā var rasties ādas sausums. Lai no tā izvairītos, pirms vannošanās jāpievieno kāda mitrinoša, barojoša, ādas slāni aizsargājoša vannas emulsija vai eļļa. Tās palīdzēs kopt mazuļa ādu jau vannošanās laikā.

Atcerieties – mazuļa ādai ir jāļauj “elpot”, izvēloties dabīgus apģērbus un gultas veļu no kvalitatīviem audumiem.

Svarīgs sastāvs!

Pirms izvēlēties kosmētiku mazuļa ādas kopšanai, ir jāpievērš uzmanība tās sastāvam, uzsver skaistuma konsultante A. Dārziņa. Mazuļiem paredzētai kosmētikai nevajadzētu saturēt sintētiskās smaržvielas, spirtu (etanolu), parabēnus, silikonus, konservantus, kaitīgas vielas, piemēram, poliglikolu. Tāpat mazuļu kosmētikas sastāvā nevajadzētu būt daudz ēterisko eļļu, jo tās var kairināt mazuļu maigo ādu. 

Izvēloties saules aizsargkrēmu mazuļu ādai, pievērsiet uzmanību, lai tas nesaturētu sintētiskos jeb ķīmiskos UV filtrus, bet gan fizikālos. Neizvēlieties līdzekļus ar nezināmu marķējumu un šaubas raisošu iepakojumu vai etiķeti. Kā arī pievērsiet uzmanību derīguma termiņam.

Mazuļu ādas kopšanai izvēlieties tādus līdzekļus, kas ir nekodīgi un nesatur ziepes, tādējādi nodrošinot komfortu mazuļa ādai, neizjaucot tās aizsargbarjeru. Jāpievērš uzmanība, lai kopšanas līdzekļi neizraisītu alerģiju – būtu hipoalerģiski un dermatoloģiski testēti. Noderīgi būs mitrinošas, nomierinošas, barojošas un mīkstinošas iedarbības līdzekļi. Mazuļu āda bieži vien ir viegli kairināma – tādos gadījumos izvēlieties niezi un kairinājumu mazinošus līdzekļus. Arī eko produktu izvēle var mazināt alerģiskas reakcijas risku. Pievērsiet uzmanību, lai produkti būtu marķēti kā atbilstoši ES kvalitātes standartiem.

Kā izvēlēties?

Svarīgi ir ik pa laikam mainīt produktu, piemēram, ja beidzas kāds no kopšanas līdzekļiem, ieteicams to nomainīt pret kādu jaunu. Lietojot ilgstoši vienu un to pašu līdzekli, tā iedarbība var mazināties – tas attiecas arī uz pieaugušajiem. Mūsu āda pierod pie kopšanas līdzekļiem un var vairs neražot dabīgo aizsargslāni jeb lipīdus! Tādēļ zīdaiņu un bērnu ādai šis ieteikums ir īpaši svarīgs, uzsver A. Dārziņa.

Mazuļiem paredzēto kosmētikas līdzekļu klāsts ir ļoti plašs. Izvēloties kosmētiskos līdzekļus mazuļa ādas kopšanai ikdienā, ir jāvadās pēc mazuļa ādas sausuma pakāpes. Tas palīdzēs izvēlēties losjonu, krēmu vai ziedi – “treknākas” konsistences līdzekļi attiecīgi ir paredzēti sausākai ādai. Ziedes parasti ir domātas konkrētiem sausiem ādas laukumiem. Izvēlieties tādus krēmus, kas stiprina ādu un atjauno tās mitruma līdzsvaru. Ja krēmam vai losjonam ir viegla tekstūra, tas nodrošinās ērtu uzklāšanu un ātru iesūkšanos. Svarīgi izvēlēties līdzekļus ar hipoalerģisku smaržu vai bez smaržvielām. 

Var izvēlēties līdzekļus ar dabīgām sastāvdaļām, piemēram, ķermeņa eļļu, kuras sastāvā ir kliņģerītes. Tās maigi un dabīgi baro mazuļu ādu, nomierina un aizsargā to. Savukārt losjoni ir lielākie mazuļu ādas mitrinātāji. Tie mazina ādas “vilkšanas” sajūtas un nodrošina ādas komfortu.

Tikmēr līdzekļi, kas paredzēti atopiskā dermatīta ārstēšanai, aktivizē ādas pašatjaunošanās mehānismus un veido uz ādas barjeru pret bakteriāliem un nevēlamiem mikroorganismiem. Tie arī papildus mitrina ādu un atjauno tās lipīdu slāni.

Ja rodas neskaidrības un jautājumi par mazuļa ādas veselību, savlaicīgi ir jākonsultējas ar ārstu!

Foto; publicitātes

TOP Komentāri

avatar