“No sirds Latvijai” sagatavojusi grozījumus par tautas vēlētu Valsts prezidentu

Priekšlikuma iesniedzēji uzskata, ka ir jāveic grozījumi Latvijas Republikas Satversmē, nosakot, ka Valsts Prezidentu ievēlē Latvijas tauta, un līdz ar to dodot prezidentam plašākas pilnvaras. Prezidents kļūst atbildīgs par savu rīcību tautas, nevis atsevišķu partiju priekšā, nepieļaujot tautai nepieņemamu lēmumu īstenošanu.

Sabiedrībā cienīts Valsts Prezidents var veicināt sabiedrības saliedētību, kā arī kļūt par nozīmīgu tautas interešu aizstāvi, īpaši ņemot vēra ekonomiskos un ģeopolitiskos apstākļus, kādos atrodas Latvija. Saliedēta un informēta sabiedrība, skaidra un sakārtota varas un politiskā sistēma. Šie ir tikai daži no pozitīvajiem aspektiem, kas varētu īstenoties, ja tautai būtu iespēja ievēlēt Valsts Prezidentu.

Latvijas sabiedrība atbalsta tautas vēlēta Valsts Prezidenta institūcijas ieviešanu, un pēdējos 15 gados socioloģiskās aptaujas liecina, ka vismaz 74% iedzīvotāju atbalstītu priekšlikumu par tautas vēlētu Valsts Prezidentu, bet šogad piekrišanu šai iecerei pauduši pat 82% iedzīvotāju.

Satversmes sākotnējā projektā 1922. gadā bija iecerēts, ka “Valsts prezidentu ievēl tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās”. Taču, par spīti Satversmes izstrādes komisijas viedoklim, pēdējā Satversmes sapulces lasījumā, aizklāti balsojot ar dažu balsu pārsvaru, šī redakcija netika atbalstīta.

Partijas “No sirds Latvijai”, Zemnieku savienības, “Saskaņa”, “Latvijas reģionu apvienība” un “Nacionālā apvienība Visu Latvijai – Tēvzemei un brīvībai/LNNK” deputāti iesniedza grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, ierosinot atgriezties pie mūsu Satversmes tēvu piedāvātās redakcijas, ka Valsts Prezidentu ievēlē tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās. Grozījumu projekts paredz, ka Valsts Prezidenta ievēlēšanas kārtību noteiks sevišķs likums.

TOP Komentāri

avatar