NMP dienesta mediķu ieteikums svētku svinēšanai

Dodoties svinēt svētkus pie dabas vai lauku mājās/vasarnīcās – noskaidro savu atrašanās vietu,

lai vajadzības gadījumā izsaucot operatīvos dienestus, precīzi un ātri spētu izstāstīt, kur atrodies. Ja svētkus plānots svinēt izbraukumā pie dabas, īpaši nepazīstamā vietā, pārliecinies, vai mobilais tālrunis nodrošina GPS funkciju – ja tāda ir, nosauc 113 dispečeram savā tālrunī atrodamās GPS koordinātes, kas ļaus negadījuma vietu ātrāk un precīzāk noteikt.

Ievēro degmaisījumu lietošanas norādījumus

Aizdedzinot ugunskuru, nelej tajā benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus. Pārliecinies, lai degmaisījuma pudeles nebūtu pieejamas bērniem!

Sargies ugunskura tuvumā

Esi piesardzīgs lecot pār ugunskuru – lēcējs var ielēkt vai iekrist tieši ugunskurā un gūt smagus apdegumus. Ja aizdedzies apģērbs, liesma jānodzēš un cietusī vieta nekavējoties jāatdzesē ar vēsu ūdeni. Ja gūtais apdegums ir lielāks par cietušā plaukstu vai apdegusi seja, jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai 113.

Uzmanies pie ūdenstilpnēm

Svētku svinēšanās laikā jābūt piesardzīgiem, dodoties peldēt. Peldvietā nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Neej peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldi viens pats. Neej ūdenī alkohola reibumā. Ūdenskrātuvju tuvumā ne mirkli neatstāj bez uzraudzības bērnus!

Mediķi atgādina – ja notikusi nelaime un gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis apdraudot dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt zvanot 113. Savukārt, ja svētku brīvdienās nepieciešams konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu varēs saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētku dienās strādās visu diennakti.

TOP Komentāri

avatar