Neredzamais gājējs – paša izraisīta diagnoze

Jau agrs otrdienas rīts iesākās traģiski, kad pulksten 7.30 Rojas novadā, ceļā Tukums – Ķesterciems – Mērsrags – Kolka, kāds 1949.gadā dzimis vīrietis, vadot transportlīdzekli “Nissan X-Trail”, uzbrauca 1999.gadā dzimušai jaunietei, kura no gūtajām traumām notikuma vietā mira. Jauniete negadījuma brīdī šķērsoja ceļa braucamo daļu pa gājēju pāreju.

Savukārt jau pēcpusdienā pulksten 13.26 Jelgavā, Pastā ielā, krustojumā ar Raiņa ielu, kāda 1988.gadā dzimusi vadītāja, vadot automašīnu VW Transporter, krustojumā veicot kreiso pagriezienu, uzbrauca gājējai – 1994.gadā dzimušai sievietei. Arī šī gājēja šķērsoja brauktuvi pa gājēju pāreju pie zaļā luksofora signāla.

Ventspilī, Lielajā prospektā, ap pulksten 17.00 1953.gadā dzimusi sieviete uzbrauca 2008.gadā dzimušai meitene, kura pēc negadījuma nogādāta medicīnas iestādē.

Bet vakarā ap pulksten 19.30 Priekuļu novadā, auto ceļa Cēsis – Vecpiebalga – Madona 15.kilometrā, 1965.gadā dzimusi sieviete, vadot automašīnu Audi A6, ar mašīnas sāna spoguli aizķēra pa ceļa braucamas daļas malu ejošu gājēju – kādu 1969.gadā dzimušu vīrieti. Jāatzīmē, ka cietušajam pie apģērba nebija gaismu atstarojošo elementu, līdz ar to viņš autovadītājam bija grūti pamanāms.

 Otrdienas izskaņā kāds 1972.gadā dzimis vīrietis Rīgā, Gustava Zemgala gatvē pulksten 20.19 šķērsoja brauktuvi tam neparedzētā vietā, kā rezultātā Peugeot automašīnas vadītājs, kāds 1964.gadā dzimis vīrietis, uzbrauca šim ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējam.

Izvērtējot šo negadījumu iemeslus, nākas secināt, ka tie visbiežāk notiek diennakts tumšajā laikā, kad gājējs bijis grūti pamanāms šoferiem. Tāpat arī vairākos gadījumos gājēji nav ievērojuši ceļu satiksmes noteikumus, pārvietojoties vai šķērsojot ielu tam neparedzētā vietā, vai arī nav pietiekami pārliecinājies par savu drošību.

Diennakts tumšajā laikā un sliktas redzamības apstākļos autovadītājiem ir grūti pamanīt gājējus, tādēļ Valsts policija atgādina, ka gaismu atstarojošu elementu esamība apģērbā vai gaismu atstarojošas vestes lietošana ne tikai padarīs tevi redzamu, bet arī pasargās tavu dzīvību! Dažkārt arī pie ieslēgta apgaismojuma šoferiem ir grūti saskatīt gājējus, bet gaismu atstarojošie elementu vai vestes esamība jau laicīgi signalizēs šoferim, ka ceļu satiksmē piedalās arī gājējs.

Svarīgi atzīmēt, ka ielu drīkst šķērsot tikai gājējiem paredzētās un atļautās vietās, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus. Tomēr Valsts policija vērš uzmanību, ka, arī šķērsojot ielu tam paredzētā vietā, tostarp arī pa gājēju pārējām, kuras aprīkotas ar luksoforu, ir vairākkārt jāpārliecinās par drošību, rūpīgi novērtējot situāciju.

Lai pasargātu gan sevi, gan citus satiksmes dalībniekus no nepatīkamiem vai pat traģiskiem negadījumiem, Valsts policija mudina ikvienu satiksmes dalībnieku, jo īpaši gājējus, rīkoties apdomīgi un rūpēties par savu drošību.

Valsts policija

TOP Komentāri

avatar