Nākotnes diagnostika: Rīgā uzstāda pirmo magnētiskās rezonanses iekārtu, kas ļauj veikt diagnostiku, neizmantojot hēliju

Šī gada 21. aprīlī Medicīnas centrā ARS tika atklāta inovatīva Philips Ingenia Ambition 1.5T magnētiskās rezonanses (MR) iekārta, kuras darbībā netiek izmantots hēlijs. Tā ir pirmā šāda veida diagnostikas iekārta Latvijā, kas ir nozīmīgs solis diagnostikas modernizēšanā un ceļā uz ilgtspējīgu un ekoloģiskāku Latvijas veselības aprūpes sistēmu. Investīcijas iekārtas iegādē segtas ar Swedbank Līzings finansējumu, veidojot vienu no lielākajiem medicīnas iekārtu finansējuma darījumiem Latvijā šī gada laikā.

  • Philips Ingenia Ambition 1.5T iekārta ir aprīkota ar pilnībā noslēgtu BlueSeal magnētu. Šī inovatīvā tehnoloģija ļauj samazināt dzesēšanai nepieciešamā šķidrā hēlija daudzumu līdz septiņiem litriem. Turpretī tradicionālās magnētiskās rezonanses iekārtas izmanto līdz pat 1500 litriem hēlija.

  • Iekārtai ir liels attēlveidošanas laukums (55x55x50 cm) ar ļoti augstu viendabīguma pakāpi un izcilu attēlveidošanas kvalitāti. Jaunākās attēlveidošanas lietojumprogrammas un sekvences ļauj veikt progresīvus pētījumus. Lai nodrošinātu pacientiem lielāku komforta līmeni, ir palielināta iekrātas atvere līdz 70 cm diametrā.

  • Philips Ingenia Ambition 1.5T medicīnas iekārta sniedz iespēju veselības aprūpes sistēmai kļūt ilgtspējīgākai un videi nekaitīgākai.

Pamats ilgtspējīgai veselības aprūpei

Veselības aprūpes ilgtspēja ir viens no Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2021.–2027. gadam rīcības virzieniem. Medicīnas centrs ARS sadarbībā ar Arbor Medical Korporāciju, uzstādot jauno Philips Ingenia Ambition 1.5T magnētiskās rezonanses iekārtu, ir spēruši soli zaļākas un ilgtspējīgākas veselības aprūpes virzienā.

Philips Ingenia Ambition 1.5T inovatīvās tehnoloģijas spēj nodrošināt ātrāku skenēšanu, saglabājot augstu izšķirtspēju. Tikpat būtisks faktors ir tas, ka jaunā iekārta ļauj veikt diagnostiku, neizmantojot hēliju, kurš nav neierobežots resurss un kura pieejamība nākotnē var būt neprognozējama. Turklāt tas samazina ar hēliju saistītos iespējamos sarežģījumus iekārtas darbībā un apkalpošanā.

Ja iekārtas darbība neparedzēti apstājas, to var izslēgt no konsoles vadības paneļa, un, tiklīdz problēma ir atrisināta, personāls var atkārtoti iedarbināt magnētu un atjaunot darbību. Tas būtiski samazina dīkstāves laiku, kā arī palielina darbības ātrumu, tādējādi ar šīs iekārtas palīdzību varam sniegt pacientiem augstākās kvalitātes veselības aprūpes pakalpojumus, vienlaikus palielinot klīnisko pārliecību un uzlabojot komfortu arī personālam,” norāda SIA “Medicīnas sabiedrība ARS” valdes priekšsēdētājs Māris Andersons.

Philips Nākotnes veselības indeksa 2021* ziņojums liecina, ka tikai 4 % pasaules publiskā sektora medicīnas iestāžu vadītāju ilgtspējīgas prakses ieviešanu slimnīcās un medicīnas iestādēs šobrīd uzskata par prioritāru. Vienlaikus teju divas trešdaļas (64 %) no viņiem paredz, ka tuvāko trīs gadu laikā tas kļūs par vienu no galvenajiem attīstības virzieniem, apsteidzot pat tehnoloģiju infrastruktūras uzlabošanu vai pāreju uz attālināto vai virtuālo veselības aprūpi.

Philips Ingenia Ambition 1.5T sistēmas ieviešana ļaus nodrošināt īpaši augstu komforta un diagnostikas uzticamības līmeni. Vienlaikus šī iekārta ir nozīmīgs solis zaļākas veselības aprūpes virzienā. Mēs apzināmies, ka hēlijs, kas nepieciešams magnētiskās rezonanses iekārtas darbībai, nav atjaunojams resurss, tāpēc tā ierobežotā pieejamība un cena jau drīzumā varētu kļūt par lielu izaicinājumu,” norāda Arbor Medical Korporācija vadītāja Dace Rātfeldere.

Zemākas ekspluatācijas izmaksas un videi draudzīgi

Medicīnas centrā ARS uzstādītās Philips Ingenia Ambition 1.5T iekārtas novitāte ir pilnībā noslēgts BlueSeal magnēts. Tas ļauj veikt magnētiskās rezonanses izmeklējumus bez hēlija papildināšanas, tādējādi pieaug iekārtas produktivitāte un samazinās ekspluatācijas izmaksas.

Īpaši augstās efektivitātes BlueSeal magnēta mikrodzesēšanas tehnoloģija ir samazinājusi dzesēšanai izmantotā šķidrā hēlija daudzumu tikai līdz septiņiem litriem, kas, salīdzinot ar tradicionālajās magnētiskās rezonanses ierīcēs izmantotajiem līdz pat 1500 litriem, ir pozitīvs uzlabojums. Šis minimālais daudzums tiek ievietots magnētā ražošanas stadijā, un pēc tam magnēts tiek pilnībā noslēgts. Tas novērš gan pēkšņu, gan pakāpenisku hēlija iztvaikošanu.

Philips Ingenia Ambition 1.5T ir vienīgā magnētiskās rezonanses iekārta, kurā lietotājs pēc nepieciešamības var izslēgt un atkal ieslēgt magnētisko lauku bez jebkādām negatīvām sekām un bez apkalpes speciālistu izsaukšanas. Tradicionālajās MR iekārtās avārijas izslēgšanas gadījumā notiek hēlija izmešana, kas nozīmē lielas izmaksas un ilgstošu darbības apturēšanu. Būtisks uzlabojums ir arī Comfort Plus matracis, lai atvieglotu pacienta gulēšanu visā izmeklēšanas laikā. Šī nav pirmā reize, kad Philips magnētiskās rezonanses iekārtu tirgū īpaši izceļas ar savām rūpēm par pacientiem,” uzsver Philips biznesa attīstības vadītājs Centrālās un Austrumeiropas valstīs Miks Misāns.

Veselības aprūpes pārveide par ilgtspējīgu un videi draudzīgu sistēmu nav tikai tendence, bet arī realitāte, kura vērojama arvien vairāk slimnīcu visā pasaulē. Zaļajiem risinājumiem ir pozitīva ietekme uz vidi, un daudzos gadījumos tie samazina ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksas. Philips Ingenia Ambition 1.5T ir viens no šādas pieejas piemēriem. Tas palīdzēs Latvijas veselības aprūpes speciālistiem noteikt pareizu un ātru diagnozi, vienlaikus patērējot par 99,5 % mazāk hēlija, nekā izmantojot citas MR ierīces.

Redzam, ka uzņēmēji aizvien vairāk iedzīvina ilgtspējas principus praksē un esam gandarīti būt par iedrošinājumu šajā procesā, sniedzot atbalstu finansiāli. Medicīnas jomā biznesa modeļu pielāgošana ilgtspējai mēdz būt laikietilpīga, šajā gadījumā ASR izpildījumā mēs redzam izmaksu ziņā efektīvāko pārveides modeli – pakāpeniski atjaunojot iekārtas ar ilgtspēju kā vienu no būtiskākajiem izvēles kritērijiem. Tas ir iespējams, ja ilgtspēja ir klātesoša vadības komandas domāšanā un uzņēmumu stratēģiskajos attīstības plānos,” norāda Swedbank Lielo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Jevgenijs Ivanovs.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar