Nākamā Valsts prezidenta izvēlē iesaistās arī ārzemju latvieši

„Kaut arī dzīvoju tālu no Latvijas, es sekoju līdzi prezidenta izraudzīšanās procesam, un man nav vienalga, jo jūtos kā daļa no mūsu valsts. Mazākais, ko varu darīt, ir trīs datorpeles klikšķos paust savu viedokli, un pievienoties tiem, kuri atklāti pasaka, kādu prezidentu grib redzēt,” stāsta Jaunzēlandē dzīvojošā IT speciāliste Aija Zvidriņa.

Savukārt Māra Zukure, kura jau vairākus gadus dzīvo Slovēnijā, politiskajiem procesiem pievērš lielu uzmanību, jo uzskata, ka tas ietekmēs to, kad un kā viņa atgriezīsies Latvijā. „Prezidents nav tikai reprezentatīvs materiāls, ko izlikt apskatei, bet visas sabiedrības spogulis. Ja sabiedrība, valsts un tās pilsoņi ir atbildīgi, tad arī parlaments izvēlēsies prezidentu, kas pārstāv sabiedrības, ne politiķu intereses. Es ļoti ceru, ka šogad tiks pieņemts atbildīgs lēmums un varēšu ar augsti paceltu galvu teikt – šis cilvēks reprezentē Latviju.”

Pasaules brīvo latviešu apvienības ģenerālsekretāre Ilze Garoza stāsta, ka ārzemēs dzīvojošie latvieši un Latvijas valstspiederīgie seko līdzi notikumiem Latvijā, un sagaida, ka Saeima spēs pieņemt gudru un tālredzīgu izvēli, kur vispirms ņemtas vērā valsts, ne partijas vai personīgās intereses.

Portāla MansPrezidents.lv vadītāja Madara Peipiņa norāda: „Mēs, tāpat kā daudzi Latvijas iedzīvotāji, no Saeimas deputātiem, frakcijām un partijām vēl aizvien gaidām oficiāli virzītus kandidātus. Ir svarīgi, lai sabiedrība zinātu, kuri cilvēki gatavojas kandidēt augstajam postenim, un varētu diskutētu par to piemērotību.”

Portālā redzamo prezidenta amata kandidātu saraksts ir veidots no deputātu virzītajiem un arī iedzīvotāju ieteiktajiem pretendentiem. Tas tiks papildināts, ja deputāti, frakcijas vai partijas oficiāli nosauks vēl kādu prezidenta kandidātu. Iedzīvotāju favorīts jau kopš pirmās balsojuma dienas ir Mārtiņš Bondars, kurš saņēmis gandrīz 2500 cilvēku atbalstu. Viņam seko Vaira Vīķe-Freiberga ar teju 2000 balsīm, kā arī Egils Levits, Sandra Kalniete un Gunārs Kūtris. 

Jau ziņots, ka no 20. aprīļa līdz prezidenta ievēlēšanai jūnija sākumā norit līdzdalības kampaņa MansPrezidents.lv, kurā ikviens Latvijas pilsonis, kurš sasniedzis 16 gadu vecumu, var nobalsot par kādu no deputātu vai iedzīvotāju izvirzītajiem kandidātiem. MansPrezidents.lv balsojums ir atklāts, un tā norisei un balsu skaitam var sekot līdzi tiešsaistē. Balsojuma rezultāts tiks nodots Saeimas deputātiem Valsts prezidenta ievēlēšanas dienā.

Madara Peipiņa

portāla ManaBalss.lv vadītāja

TOP Komentāri

avatar