NA viedoklis: Ušakovam rūp nevis rīdzinieki, bet RD kapitālsabiedrību labklājība

NA frakcija vadība uzskata, ka domē valdošo Saskaņas centra un GKR koalīciju maz interesē sociālie un izglītības jautājumi, un lielākā uzmanība tiek pievērsta RD kapitālsabiedrību uzturēšanai.

Šodien, 21.janvārī, notika Rīgas domes (RD) Finanšu komitejas sēde, kurā turpināja izskatīt jautājumus, kas saistīti ar šā gada Rīgas pašvaldības budžetu. Komitejas sēdē deputātiem netika sniegta iespēja izteikties par budžetu pēc būtības – notika tikai balsojums, kurā NA frakcijas deputāti atturējās. NA frakcija bija sagatavojusi vairākus priekšlikumus, kas saistīti ar sociālo un izglītības un sporta jomu. Kā norāda NA frakcijas vadītājs Dainis Locis, tie automātiski, bez diskusijām, izmantojot valdošās Saskaņas centra un GKR koalīcijas balsu pārsvaru, tika noraidīti. Viņš uzsver, ka rodas iespaids, ka koalīcijas galvenās rūpes pašlaik ir Rīgas Domes kapitālsabiedrību dotāciju palielināšana un nodrošināšana, nevis rīdzinieku sociālās vajadzības.

“Galveno uzmanību Domes vadība pašlaik pievērš tam, kā glābt savas kapitālsabiedrības, piemēram, “Rīgas satiksmi”. Praktiski dubultojot biļešu cenas sabiedriskajā transportā, RD dotācija “Rīgas satiksmei”, samazinās tikai par 6 miljoniem. Turklāt pretī no valsts ir iegūta liela pretimnākšana – 5,6 miljonus eiro liels samazinājums summai, kas Rīgai būtu jāiemaksā pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Nebūs brīnums, ja gada beigās, atkal būs neskaitāmi budžeta grozījumi un arī šo naudu atdos Rīgas Satiksmei”, – uzsver frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis.

Būtiskākie NA rosinātie priekšlikumi, kam Saskaņas centra un GKR valdošā koalīcija neatrada naudu, attiecas uz RD Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta (IKSD) pakļautībā esošo iestāžu pedagoģisko un tehnisko darbinieku veselības apdrošināšanu, kur NA RD frakcija lūdza tai atvēlēt 1 800 000 eiro. Tāpat bija rosināts atvēlēt 135 000 eiro brīvo finanšu līdzekļu palielinājumam Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs (5 eiro palielinājums uz vienu izglītojamo), 50 000 eiro – inline hokeja laukuma izveidei.

Vairāki priekšlikumi tieši skāra sociālo jomu – NA RD frakcija lūdza atvēlēt 73 300 eiro, lai palielinātu vienreizējos pabalstus ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu no 150 uz 160 eiro. 17 000 EUR bija paredzēti, lai palielinātu svētku pabalstu politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem – no 75 uz 80 eiro. Neliels, bet ļoti vajadzīgs finansējums tika lūgts Latvijas Neredzīgo biedrības Strazdumuižai, lai uzlabotu neredzīgo un vājredzīgo iedzīvotāju dzīves apstākļus – 1000 eiro jauna bērnu rotaļu laukuma izveidei Strazdumuižas ciematā un 7000 eiro apgaismojuma staba uzstādīšanai Strazdumuižas ciematā.

Informāciju sagatavoja:
Evija Vaikina
Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”
Rīgas domes deputātu frakcijas referente

TOP Komentāri

avatar