NA aicinās atbalstīt 16. marta iekļaušanu atzīmējamo dienu sarakstā

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” (NA) Saeimas frakcija 25. februāra koalīcijas sadarbības sanāksmē rosinās iekļaut grozījumu likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, nosakot, ka 16. marts tiktu atzīmēts kā latviešu nacionālo karavīru atceres diena. NA frakcija šīs izmaiņas virzīs Saeimas darba kārtībā tikai tad, ja to atbalstīs vismaz vēl viena valdības partija.

Jau kopš 1952. gada trimdas latviešu organizācija “Daugavas Vanagi” atzīmē 16. martu kā latviešu leģionāru atceres dienu. 1998. gadā 6. Saeima 16. martu noteica kā oficiālu leģionāru atceres diena, taču šajā gadā arī sākās masīva Krievijas propagandas kampaņa, lai diskreditētu Latvijas starptautisko tēlu, 16. marta atzīmēšanu saistot ar “nacisma glorifikāciju”. Pakļaujoties Krievijas spiedienam, 7. Saeima 2000. gadā svītroja 16. martu no atzīmējamo dienu saraksta. NA uzskata, ka 7. Saeimas rīcība bija atkāpšanās no vēsturiskās patiesības un aicina labot šo kļūdu un atjaunot 16. martu kā oficiālu atzīmējamo dienu.

NA atgādina, ka Saeimas 1998. gada 29. oktobrī pieņemtajā deklarācijā “Par latviešu leģionāriem Otrajā pasaules karā” ir norādīts, ka Latvijas valdības pienākums ir rūpēties par latviešu karavīru goda un cieņas aizskārumu novēršanu Latvijā un ārzemēs. Viens no veidiem, kā izrādīt godu un cieņu leģionā dienējušajiem latviešu karavīriem, ir noteikt 16. martu par latviešu nacionālo karavīru atceres dienu. Tā tiktu atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem.

NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars: “16. martā mēs godinām tos latviešus, kuri centās novērst Baigā gada šausmu atkārtošanos. Mēs to esam darījuši un darīsim neatkarīgi no oficiālās valdības attieksmes, kas, diemžēl, ir devusi ļoti pretrunīgus signālus latviešu leģiona veterāniem. Laiks ir nežēlīgs un šo cīnītāju rindas kļūst arvien mazākas. Tāpēc mēs uzskatām, ka šī ir viena no pēdējām iespējām Latvijas valdībai izrādīt cieņu un pateikties latviešu leģionāriem. Saistībā ar mūsu ierosinājumu mēs ceram sagaidīt vismaz vēl vienas valdības partijas atbalstu, lai vairotu iespējamību, ka šo priekšlikumu apstiprina arī Saeimā.”

Informāciju sagatavoja Raivis Zeltīts.

TOP Komentāri

avatar