Multiplās Sklerozes asociācijai Latvijā 20 gadi

Latvijas Multiplās sklerozes asociācija (LMSA) dibināta tālajā 1995. gadā Jelgavā. Par tās pirmo prezidentu kļuva Viesturs Puidītis. „Deviņdesmito gadu vidū Latvija bija citādāka, bijām jauni, neko nezinājām, un tolaik mums daudz palīdzēja Vācijas Multiplās sklerozes asociācija. Arī viņi būs mūsu viesu vidū,” stāsta LMSA sekretāre Skaidrīte Beitlere.

Jau nākamajā gadā tapa piecas atbalsta nodaļas dažādās Latvijas pilsētās, bet vēl pēc gada tika dibinātas sešas LMSA nodaļas lielākajās Latvijas reģionu pilsētās, kā arī iznāca pirmais laikraksta „Cerība” numurs. Tas ir informatīvs izdevums multiplās sklerozes pacientiem un līdzcilvēkiem, kurā stāstīts par jaunumiem ārstēšanas un diagnostikas jomā, kā arī par asociācijā paveikto un tuvākajā laikā plānotajiem notikumiem.

Nākamo gadu laikā tapa arvien jaunas LMSA nodaļas, un 2002. gadā atbalsta nodaļu tīkls caurvija visus Latvijas novadus. Kopš 1999. gada LMSA ir Starptautiskās Multiplās Sklerozes Federācijas asociētā locekle.

Asociācijas mērķis Latvijā ir koordinēt un atbalstīt multiplās sklerozes slimniekus, viņu tuviniekus, aprūpētājus un personas, kas vēlas palīdzēt multiplās sklerozes slimniekiem, lai veicinātu šo cilvēku integrāciju sabiedrībā. LMSA nosprausti strikti uzdevumi:

*vākt un iegūt līdzekļus, lai veidotu MS slimnieku reģistru, sekmēt agrīnu diagnostiku, piemērotu ārstēšanu un rehabilitāciju;

*apvienot fizisko un juridisko personu pūliņus ar nolūku palīdzēt MS pacientiem;

*veicināt medicīnas un zinātnes darbinieku papildu izglītošanu MS jomā, atbalstīt MS slimnieku kvalitatīvu aprūpi;

*veidot informācijas bāzi par MS, iepazīstināt asociācijas biedrus ar atklājumiem un sasniegumiem MS ārstēšanā;

*sadarboties ar ārzemju speciālistiem un radniecīgām organizācijām;

*veicināt MS zinātniskos pētījumus un atbalstīt MS pētniecības plānu īstenošanu.

„Esam rīkojuši vasaras nometnes, tostarp slimnieku bērniem, kas notikušas gan tepat Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām, regulāri dodamies izbraukumos, tuvākos un tālākos ceļojumos, rīkojam seminārus, piedalāmies starptautiskās konferencēs, izdodam informatīvus bukletus un citus drukātus materiālus, no kuriem liela daļa pieejama arī krievu valodā. Virkni dažādus atbalstošus pacientiem un viņu tuviniekiem paredzētus projektus realizējam, cieši sadarbojoties ar pilsētu pašvaldībām un citu valstu MS asociācijām,” stāsta Skaidrīte Beitlere,

„mūsu jaunākais veikums ir avīzes „Cerība” 47. svētku numurs, tikko izdots jauns informatīvais buklets „Par multiplo sklerozi…”, kā arī atkārtots bērnu grāmatas izdevums „Sveiki, mani sauc mielīns”. Tajā bērniem saprotamā valodā pastāstīts, kas īsti noticis ar viņa mammu, tēti, vecvecākiem vai kādu citu tuvinieku, kuru skārusi diagnoze multiplā skleroze. Grāmata ilustrēta ar bērnu zīmējumiem un tajā aplūkoti aktuālākie jautājumi par šo tēmu. Pirmais grāmatas metiens ļoti ātrā laikā atrada savus īpašniekus, tāpēc tagad atjaunojām izdevumu.”

Lai gan statistika liecina, ka ar multiplo sklerozi visbiežāk saslimst vecumā no 20 – 40 gadiem, tomēr slimība var skart arī bērnus, tāpēc īpašā grāmata ir noderīga ne tikai, lai izprastu, kas notiek ar tuvinieku, bet arī, lai gūtu skaidrību par notiekošo ar savu ķermeni. Latvijā ir vairāk nekā 2000 multiplās sklerozes pacienti, bet LMSA biedru reģistrā – ap 700 cilvēku.

Skaidrīte Beitlere aicina ikvienu MS pacientu, līdzcilvēku un arī mediju pārstāvjus, kuri vēl nav pieteikušies jubilejas pasākumam, to izdarīt pa tālruni 26599723 vai pa e-pastu lmsa@lmsa.lv.

Jubilejas pasākums notiks ceturtdien, 26. novembrī, viesnīcā Days Hotel Rīga VEF. Būs tuvi un tāli viesi, būs muzikāli pārsteigumi, īpašais laikraksta „Cerība” svētku numurs, teiksim arī savu paldies vecbiedriem par ieguldījumu kopīgajā darbā, būs pārsteigums video formātā un daudz cita. Varēs aplūkot arī fotoattēlus, kas tapuši dažādos LMSA pasākumos, atpazīt sevi un citus biedrus tajās, kā arī par jaunāko medicīnas jomā pastāstīs Latvijas Multiplās sklerozes centra neiroloģe dr. Jolanta Kalniņa. „Esam pateicīgi, ka apkārtējā sabiedrība ir saprotoša un atbalstoša. Multiplā skleroze ir ārstējama, bet nav izārstējama,” norāda asociācijas pārstāve. 

TOP Komentāri

avatar