Mērķtiecīgi palielina valsts apmaksāto rezidentūras vietu skaitu

2022./2023. studiju gadā apmācību rezidentūrā varēs uzsākt 246  topošie ārsti-speciālisti, savukārt turpmākajos divos gados valsts apmaksāto rezidentūras vietu skaitu plānots palielināt, ļaujot katru gadu specialitāti apgūt 277 jaunajiem ārstiem, paredz Veselības ministrijas rīkojums “Par rezidentūras vietu skaitu”*. 

“Šogad esam izstrādājuši noteikumus, kas turpmāk ļaus Latvijā rezidentūru organizēt elastīgāk un ārstiem labvēlīgāk, kā arī esam arī pielikuši punktu gadiem neatrisinātai problēmai – turpmāk arī maksas rezidentiem būs gan alga, gan sociālās garantijas. Vienlaikus veicam nozīmīgāko rezidentūras vietu palielinājumu pamatspecialitātes iegūšanai,  kas pavērs iespējas līdzsvarotai paaudžu nomaiņai veselības aprūpes sistēmā,” saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Valsts apmaksāto rezidentūras vietu skaits mērķtiecīgi tiek palielināts, lai  pakāpeniski sasniegtu līmeni, kas veselības aprūpes sektorā ļaus veiksmīgi noritēt paaudžu maiņai, saglabājot veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību un pieejamību. Vienlaikus rezidentūras plānošana notiek ņemot vērā arī ārstniecības iestāžu pieprasījumu pēc rezidentiem dažādās specialitātēs.

2019./2020.studiju gadā bija 222 valsts apmaksātas rezidentūras vietas, 2020./2021. studiju gadā – 231, 2021./2022. studiju gadā – 232 vietas, 2022./2023. studiju gadā 246 rezidentūras vietas, savukārt 2023./2024. un 2024./2025. studiju gados plānotas 277 vietas.

Sākot ar nākamo studiju gadu rezidentūras vietu skaitā atsevišķi izdalītas 6 rezidentūras vietas ārstiem, kuri apgūst rezidentūru otrā pamatspecialitātē ar jau iepriekš iegūtu specialitāti, radniecīgā jomā. Piemēram, narkologs – ar iepriekš iegūtu psihiatra vai bērnu psihiatra specialitāti, psihiatrs – ar iepriekš iegūtu narkologa specialitāti, bērnu psihiatrs – ar iepriekš iegūtu narkologa specialitāti. Tāpat, lai uzlabotu ģimenes ārstu pieejamību, paredzēta iespēja apgūt ģimenes ārsta specialitāti ar iepriekš iegūtu internista vai pediatra  specialitāti.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija sadarbībā ar augstskolām un nozares profesionālajām sabiedriskajām organizācijām izstrādāja grozījumus normatīvajā regulējumā, padarot rezidentūras vietu un speciālizācijas plānošanu elastīgāku augstskolām un labvēlīgāku ārstiem. Tāpat sākot ar šo gadu valsts pilnā apmērā sedz rezidenta darba samaksu arī rezidentiem, kuri studiju programmu apgūst par personīgiem vai citu personu līdzekļiem. Vairāk informācija šeit.

* Rīkojums pieejams https://www.vm.gov.lv/lv/rezidenturas-vietu-sadalijums 

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar