Mediķu ieteikumi drošai vasaras baudīšanai pie ūdens

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi atgādina, par bērnu drošību pie ūdens ir atbildīgi pieaugušie.  Lai atpūta pie ūdens būtu droša un patīkama, svarīgi ievērot šos noteikumus:

Nekad neatstājiet bērnu pie ūdens vienu pašu bez uzraudzības! Vienalga, vai tā ir jūra, ezers, upe, dīķis, baseins, ūdens atrakciju parks vai  muca lietus ūdens krāšanai. Dažkārt pietiek ar dziļu peļķi, lai aizrijoties dzīvība būtu briesmās.

Pēc ilgstošas atrašanās saulē ūdenī jāgremdējas pamazām. Straujas temperatūras svārstības var izraisīt sirds un asinsrites traucējumus un krampjus.

Līdz ko  lūpas kļūst zilganas, bērns jānogādā  sausumā un  jāietin dvielī, lai novērstu hipotermiju.

Peldēšanai vislabāk izvēlēties oficiālās peldvietas.  Pirms laist bērnu ūdenī,  pārliecinieties, lai krasts ir lēzens, ciets, bez bedrēm,  tuvumā  nav spēcīgas straumes,  ūdenszāļu, kā arī smiltīs nav stiklu vai citu asu priekšmetu.

Neļaujiet bērniem lēkt ūdenī.  Zem ūdens var slēpties akmeņi un  straumes atnesti koki. Ielecot no augstuma pārāk seklā vietā, var gūt traumu, arī atsitoties pret gultni.

Māciet bērniem peldēt. Vairums bērnu to var sākt apgūt jau 5 gadu vecumā. Taču pat tad, ja bērns šo prasmi ir apguvis, esiet modri, jo bērni var pārvērtēt savus spēkus. 

Īpaši uzmanīgiem jābūt ar piepūšamajiem peldlīdzekļiem atklātās ūdens tilpnēs, tos vējš viegli var ienest dziļumā kopā ar bērnu.

Uzvelciet mazulim glābšanas vesti. Peldriņķi un citas peldošās rotaļlietas nevar pasargāt bērnu. Glābšanas veste ir obligāta arī laivu braucienu laikā.

Nepeldieties negaisa un stipra vēja  laikā. Ūdens labi vada elektrību, bet viļņi var nogāzt no kājām un ievilkt dziļumā.

Ja mājās ir baseins, uzstādiet nožogojumu, lai bērni nevarētu bez vecāku ziņas tam tikt klāt. Baseiniem nereti ir slidenas malas, tāpēc neļaujiet bērniem tā tuvumā skraidīt un dauzīties. Neatstājiet baseinā peldam piepūšamās mantas, kas varētu radīt papildus interesi mazajiem.

Kuplā pulkā atpūšoties pie ūdens, nelaime var piezagties nemanot.  Deleģējiet kādu pieaugušo, kas nepārtraukti uzmanīs bērnus.  Ja bērnus pieskata vairāki vienlaikus, tas nozīmē, ka tos nepieskata neviens.

Nereti bērni jokojas, imitējot slīkšanu. Izskaidrojiet, ka,  rodoties  reālām briesmām, citi var nenovērtēt stāvokļa bīstamību.

Neļaujiet bērniem iet pārāk dziļi ūdenī. Pat tiem, kas ir apguvuši peldēšanu, nav vajadzības iet dziļāk par krūtīm!

TOP Komentāri

avatar