Maskavas forštatē izveidota jauna labiekārtota teritorija

Simboliski stādot rudenim piemērotus garšaugu stādus jaunizveidotajās augstajās dobēs, Maskavas forštatē, Lomonosova ielā 12C ir atklāta mūsdienīga un iedzīvotājiem pievilcīga labiekārtota teritorija.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam sadarbojoties ar Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentiem un mācībspēkiem, līdz šim vizuāli nepievilcīgā un tumšajā diennakts laikā neapgaismotā iekšpagalmu teritorija ir piedzīvojusi vērienīgas pārmaiņas, kas īstenotas Rīgas domes finansētā projektā “Daudzfunkcionālas publiskās ārtelpas attīstība Rīgas pilsētas apkaimēs”. 2021. gadā departaments īsteno uzlabošanas projektus divās Rīgas apkaimēs: Maskavas forštatē un Sarkandaugavas apkaimē. 

“Zaļa un sakopta vide ir viena no iedzīvotāju pamatvajadzībām. Neatrodot to galvaspilsētā, iedzīvotājiem rodas vēlme to meklēt citviet, tāpēc pašvaldībai ir būtiski rūpēties par to, lai iedzīvotāji justos labi. Sakārtotā publiskās ārtelpas teritorija Maskavas forštatē ir solis, veidojot Rīgā pilsētvidi, kur ir patīkami dzīvot. Tagad svarīgi turpināt iesākto un soli pa solim iet plašumā,” uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks satiksmes un attīstības jautājumos Vilnis Ķirsis.

“Pilsētā šobrīd trūkst vietas, kur ģimenēm patīkami pavadīt brīvo laiku, tāpēc pilsētas publiskās ārtelpas akupunktūra jāveido tā, lai šādu sakoptu teritoriju Rīgā būtu arvien vairāk. Tas panākams, veidojot dažādus sadarbības projektus un iesaistot apkaimju iedzīvotājus. Šodien atklātā publiskā ārtelpa ir lielisks sadarbības piemērs jo projektā iesaistīti gan apkārtējo namu iemītnieki, gan augstskolu studenti un mācībspēki,” teica Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītāja Inese Andersone.

2020.gadā  augstskolu studenti, augstskolu mācībspēku, profesionālu arhitektu un ainavu arhitektu vadībā kopā ar Rīgas pašvaldības speciālistiem veica projektu vietas izpēti, uzklausīja apkārtējo namu iedzīvotāju vēlmes un izstrādāja labiekārtojuma un teritoriju attīstības priekšlikumus. Tos izvērtēja žūrija un eksperti kopā ar vietējiem iedzīvotājiem pārrunāja izstrādātos priekšlikumus, un piemērotākajiem risinājumiem izstrādāta būvniecības ieceres īstenošanas dokumentācija.

Iedzīvotāju ērtībām ir izbūvēts apgaismojuma tīkls un ar saistītām akmens šķembām un bruģakmeni klāti celiņi 315 m2 platībā, veikta apstādījumu un labiekārtojuma elementu uzstādīšana. Tāpat izveidota koka terase 115 m2 apjomā, bet bērnu rotaļu zona ir izklāta gumijas mulča 61 m2  platībā. 

Labiekārtojot teritoriju, ir izvietoti 16 dažāda izmēra soli un pieci galdi, kā arī šūpoles. Lai iedzīvotājiem būtu iespēja nodarboties ar dārzkopību, izveidotas četras  paaugstinātas puķu dobes. Padomāts par atkritumu savākšanu – ir novietotas četras atkritumu urnas un īpaša urna suņu ekskrementiem.

Projekta būvuzraudzību veica SIA “Semita”. Projekta autori ir AS “VentEko”, apakšuzņēmējs ir SIA “ALPS ainavu darbnīca”. Būvdarbus veica SIA “Jēkabpils PMK”, apakšuzņēmējs SIA “ML Asphalt”. Būvniecības izmaksas bija 155 530 eiro, ierēķinot PVN.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar