Mārtiņš Rītiņš aicina piedalīties videi draudzīgās ēšanas izaicinājumā “Neapēd zemeslodi”

Rosinot Latvijas sabiedrību piedalīties klimata pārmaiņu un vides problēmu risināšanā, sabiedrībā iemīļotais pavārs Mārtiņš Rītiņš aicina ikvienu sākt Jauno gadu ar videi draudzīgās ēšanas izaicinājumu “Neapēd zemeslodi”.

Dzīvnieku produktu aizstāšana ar augu valsts produktiem ir vienkāršs veids, kā ikdienā samazināt savu ietekmi uz klimata pārmaiņām. Tādēļ tradicionāli janvārī visā pasaulē cilvēki piedalās izaicinājumos, iekļaujot uzturā vairāk augu izcelsmes ēdienu. Arī Latvijā interese par videi draudzīgu uzturu ar katru gadu pieaug – pērn izaicinājumu “Neapēd zemeslodi” pieņēma vairāk nekā 9000 Latvijas iedzīvotāju. Kopā ar Mārtiņu Rītiņu izaicinājuma vēstneši ir arī mūziķis Markus Riva un reperis ansis.

Kā pauž Rītiņš: “Esmu par tīru, ekoloģisku pārtiku. Vietējo, sezonālo, tradicionālo un vietējo zemnieku atbalstošu. Drošāko un vitamīniem pilnāko baudu man sniedz dārzeņi un augļi, kas nav audzēti ar ķīmiju. Esmu veģetārietis jau septiņus gadus un jūtos daudz labāks, veselīgāks un ņiprāks bez gaļas. Man svarīgi ir baudīt to labāko!”

Izaicinājuma laikā katru dienu dalībnieki saņems e-pastus ar vieglām un gardām receptēm, aktuālu informāciju par vidi, veselību un uzturvielām. Izaicinājumam var pieteikties mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv, un tas ir bezmaksas. Pievienojoties var izvēlēties sev piemērotāko izaicinājuma veidu: neēst gaļu trīs reizes nedēļā, janvārī neēst gaļu vai mēneša garumā ēst tikai augu valsts produktus.

Saskaņā ar žurnālā “Science” publicēto pētījumu industriālā lopkopība ir dabu degradējoša industrija, kas atbildīga par klimata pārmaiņām, savvaļas sugu masveida izmiršanu, lietusmežu iznīcināšanu un ūdenstilpņu piesārņošanu. ANO ziņojumos augu valsts pārtika tiek minēta kā līdzeklis klimata pārmaiņu mazināšanai. Industriālā lopkopība ir arī viens no galvenajiem Baltijas jūras piesārņotājiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar