Marta pasākumi Brīvdabas muzejā

23. martā no plkst, 12:00 līdz plkst. 16:00 Brīvdabas muzejā svinēs pavasara atnākšanas svētkus – Lielo dienu. Lielā diena tiks svinēti Gadatirgus laukumā. Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties jāšus zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, kā arī vērot un piedalīties putnu būrīšu darināšanā.

Apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus, dzīparus šūpoļu dekorēšanai, olas ziedošanai

un ēšanai, kā arī pūpolu zarus veselībai. Tie, kas nebūs paspējuši, varēs krāsot raibas olas arī muzejā.

Mūsdienās plaši svinēti svētki ir Lieldienas, kurās krustu šķērsu savijušās tradicionālās folkloras, kristīgās un no citu tautu kultūrām ienākušās tradīcijas. Taču Lielās dienas kā gadskārtu ieražas svinēšanas laiks atšķiras no kristīgajām Lieldienām, kas tiek svinētas par godu Jēzus Kristus augšāmcelšanās laikam.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs februārī izsludināja pieteikšanos Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgum, kas notiks 2014. gada 7. un 8. jūnijā.

Amatnieku pieteikumus gaidīsim līdz š.g. 21. martam, savukārt pārtikas un sabiedriskās ēdināšanas pieteikumus gaidīsim līdz 17. aprīlim.

No 17. janvāra iPhone un Android telefonu lietotājiem lejupielādei bez maksas ir pieejama Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja mobilā lietotne OpenEthnoLV. Mobilā lietotne ir virtuāla pastaiga pa Latvijas teritoriāli lielāko muzeju, ļaujot apmeklētājiem attēlos apskatīt katru no vairāk nekā 120 muzeja objektiem, izlasīt objekta aprakstu, uzzināt tā izcelsmes vietu un laiku, kā arī gadu, kad tas uzstādīts muzejā. Lai lietotāji neapjuktu virtuāli staigājot pa vairāk nekā 87,66 hektārus plašo muzeja teritoriju, objekti lietotnē, tāpat kā dabā muzejā, izvietoti četros Latvijas novados atbilstoši to izcelsmei. Savukārt mobilās lietotnes karte ļauj muzeja apmeklētājam gan virtuāli, gan klātienē uzzināt objekta atrašanās vietu muzeja teritorijā, pārlūkot maršrutu līdz nākamajam tuvākajam apskates objektam vai atpūtas vietai.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar