“Margarita Stāraste. Post Scriptum”

Ar mākslinieces sacerētajām un ilustrētajām grāmatām izaugušas vairākas latviešu bērnu paaudzes, un visiem, šķiet, labi pazīstams viņas tēls. Bet vai tiešām?

Kā uzsver autore, šī grāmata atklāj jaunas šķautnes un sniedz dziļāku ieskatu Margaritas Stārastes personībā, nekā tas bijis lasāms līdz šim māksliniecei veltītajās grāmatās; tāpat mākslinieces meita dalās dziļās un personiskās atmiņās par savu māti un precizē datus viņas biogrāfijā.

“Grāmata ir par mākslinieci un manu māti Margaritu Stārasti. Tajā esmu apkopojusi unikālus materiālus, kas Margaritas Stārastes biogrāfiju parāda no cita skatu punkta. Līdz ar to šie materiāli vienlaikus ir arī savdabīga padomju laika liecība. Rakstot šo grāmatu, domās esmu pārstaigājusi arī savu dzīvi, atminējusies senus notikumus un centusies izprast savu – meitas – vietu manas mātes dzīvē,” saka Lilita Maija Klinkerte.

Margarita Stāraste (arī Margarita Stāraste-Bordevīka) dzimusi Barvika 1914.gada 2.februārī Vladimirā (Krievijā), mirusi 2014.gada 18.februārī, bija latviešu grāmatu ilustratore un rakstniece. Viņas darbs pārsvarā bija saistīts ar bērnu daiļliteratūru.

Viņas pazīstamākās ilustrētās grāmatas ir “Pintiķu ciems”, “Lellīte Lolīte”, “Pelēkais namiņš”, “Zīļuks”, “Kas notiek Dižmežā?”, “Pasaka par Diegabiksi”, “Čigānmeitēns Ringla”, “Aina ar brālīti meklē cālīti”, “Ato un brīnumpērle” un daudzas citas.

Foto: Kristians Kevrelis

Video – Inga Nestere

Mūzika – Vilnis Punka

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Aija Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Aija
Viesis
Aija

Laikam Margaritas Stārastes grāmatu ilustrācijas ir zināmas katram latviešu bērnam. Ļoti mīļi un prātā no bērnības palikuši zīmējumi, kurus gribējās kopēt vai arī prast uzzīmēt tik pat smuki… 🙂