Mākslīgais intelekts viedtālrunī – ko tas īsti nozīmē

Mobilajos tālruņos esošo procesoru skaitļošanas jauda būtiski palielinās ar katru gadu.  Taču jaudas palielināšana vien bez informācijas analīzes un objektu vai valodu identificēšanas spējas nespēj nodrošināt ievērojamu  izrāvienu tehnoloģiju jomā. Huawei ir pirmais telefonu ražotājs, kas to ir sapratis un jau ir ieviesis mākslīgo intelektu (MI) savos viedtālruņos, kas paver jaunu ceļu tehnoloģiju izaugsmei un sniedz nebijušas iespējas.

 

Sarežģīti uzdevumi kļūst paveicami vieglāk

Lai gan lietotājam tas bieži nav pamanāms, tālruņiem un to procesoriem daudzi ikdienas uzdevumi ir grūti paveicami. Piemēram, telefonam automātiski jāspēj noteikt, vai fotogrāfijā redzamajā kadrā fokusam jābūt uz priekšplānā esošo objektu vai tā fonu. Situācijā, kad tiek fotografēts cilvēks, ir svarīgi, lai tiktu izdarīta pareizā izvēle, un uzņemtajā fotoattēlā fokusā būtu attēlotās personas seja, tādēļ sākotnējais risinājums bija izveidot kamerām sejas atpazīšanas algoritmus. Tiklīdz kā kameras priekšā tiek atpazīta seja, tā tiek identificēta kā galvenais objekts, un kameras asums un ekspozīcija tiek pielāgota tā, lai objekts izskatītos pēc iespējas labāk. Lai gan risinājums šķiet vienkāršs, efektīvs un palīdz uzņemt vairāk izcilu fotogrāfiju, šis algoritms ir pielāgots tikai vienai situācijai – tuvplāna portretu uzņemšanai.

Savukārt mākslīgā intelekta darbinātas ierīces efektīvi paplašina risinājuma darbības lauku ārpus vienkāršas sejas atpazīšanas funkcijas. Jaunākajā Huawei flagmanī Mate 10 Pro mākslīgais intelekts spēj identificēt 13 dažādas ainas un automātiski pielāgot tām nepieciešamos uzstādījumus. Ar mākslīgo intelektu darbināts telefons var atšķirt galveno ainavas motīvu tāpat kā to dara cilvēks, spēj nodefinēt to kā, piemēram, ziedu un izveidot bildē fokusa atšķirību starp galveno objektu un fonu. Tieši tādēļ Huawei uzsver mākslīgā intelekta un objektu atpazīšanas attīstības ātruma nozīmīgumu, saredzot tajā lielu potenciālu.

 

Efektīvs ar mākslīgo intelektu darbināts asistents

Šogad Huawei viedtālruņos sagaidāmi aizvien jauni mākslīgā intelekta darbināti risinājumi, kuri palīdzēs ierīcēm būt vēl labākiem, uzticamākiem asistentiem ikdienas dzīvē. Viens no risinājumiem, kuru varam gaidīt jau šogad, ir automātiska kadra izlīdzināšanas funkcija. Tāpat Huawei viedtālruņos fotogrāfijas izgaismošana tiks pielāgota ne tikai tās spilgtuma līmenim, bet arī ņemot vērā kameras identificēto režīmu. Tas būs iespējams, pateicoties viedtālruņa spējām efektīvi atpazīt dažādas vides, objektus un ainavas.

Nenoliedzami, mākslīgā intelekta algoritmi darbina dažādus palīgrīkus jaunajā Huawei Mate 10 Pro tālrunī, kas atvieglo lietotāja ikdienu. Piemēram, foto galerijā tie palīdz sakārtot uzņemtās fotogrāfijas un spēj acumirklī atrast lietotājam nepieciešamo attēlu. Noderīgi ir arī tas, ka telefonā esošā automātiskā video rediģēšana ļauj izvairīties no garlaicīgajiem un lēnajiem brīžiem, savukārt bildes un video materiāli tiek apstrādāti ar īpašiem efektiem, atkarībā no to tematikas.

 

Ierastās funkcijas jaunā gaismā

Ievērojami uzlabosies arī telefona sarunu kvalitāte, jo ar vienkāršu algoritmu palīdzību tālrunis spēs noteikt atšķirību starp sarunu, mūziku un fona skaņām un attīrīt skaņu no liekajiem trokšņiem. Īpaši jūtama skaņas kvalitātes atšķirība būs tieši sarunājoties ar kādu, jo sarunu biedra balss būs dzirdama skaidrāk un netraucētāk.

Mākslīgais intelekts palīdzēs uzlabot arī telefona enerģijas taupīšanu. Turpmāk viedtālrunis ne tikai spēs iemācīties lietotāja paradumus, bet arī izprast lietotāja galvenās vajadzības. Izmantojot šo informāciju, viedtālrunis efektīvāk spēs aizvērt nevajadzīgās un retāk lietotās aplikācijas, tādējādi taupot tālruņa enerģiju.

Tālruņu ražotāji ir sapratuši, ka ekrānu, kameru un procesoru uzlabojumiem ir jāattīstās līdz ar pašu ierīču attīstību. Tas nozīmē ne tikai atsevišķi komponenšu un skaitļošanas jaudas uzlabošanos, bet arī lietotāju atbalsta pilnveidošanu un viedu palīdzību sarežģītu uzdevumu veikšanas brīžos. Tieši tā ir palīdzība, ko Huawei vēlas nodrošināt lietotājiem ar mākslīgā intelekta darbinātajiem viedtālruņiem.

 

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar