Mākslas terapija: 15 noderīgi padomi iesācējiem

Par mākslas terapiju ir dzirdējuši daudzi, taču izpratne par to atšķiras. Mākslas terapijas kā psiholoģiskās palīdzības pamatkoncepts ir dziedināšana ar radošo pašizpausmi. Proti, terapijas metodika balstās uz pārliecību, ka cilvēka iekšējais “Es” atspoguļojas vizuālajos tēlos ikreiz, kad viņš zīmē, glezno vai veido skulptūru, šādi harmonizējot psihi.

 

Šis terapijas veids radās 40. gados anglosakšu valstīs, apvienojoties mākslai, psiholoģijai un medicīnai. Mūsdienās mākslas terapijā ir ienācis postmodernisms ar jaunām pieejām – instalācijām, performancēm, lendārtu u.c. Šā virziena viena no spilgtākajām pārstāvēm ir māksliniece un mākslas terapeite no Itālijas Mona Liza Tīna, kura ar lekciju par mākslas terapiju 21.jūlijā plkst.16.00 uzstāsies laikmetīgās mākslas gadatirgū “Jūrmala Art Fair”. Pēc lekcijas plkst. 17.00 norisināsies dokumentālās filmas “Mākslas darbs” demonstrācija. Pasākums, kas notiks viesnīcā “Light House Jurmala”, būs bez maksas un atvērts visiem interesentiem.

 

Kur slēpjas mākslas terapijas panākumu atslēga?

Mākslas terapijas dalībnieki ar krāsām pauž savas bailes, aizvainojumu, skumjas vai problēmas. Tā var palīdzēt cilvēkam atklāt to, kas slēpjas prāta dziļākajos nostūros, ārpus paša izpratnes robežām, kalpot kā jauns sevis un savu emociju izzināšanas veids, kā arī ceļš uz daudzu sen urdošu jautājumu atbildēm.

Zīmējot mums aktīvi darbojas smadzeņu labā puslode, tikmēr kreisā, kas atbild par informācijas analīzi, mazāk iesaistās satura kritizēšanā. Radošajā procesā ir svarīga spontāna emociju izpausme. Ir jākoncentrējas uz zīmēšanu, nedomājot par to, kāds būs rezultāts. Tā izdosies izvairīties no negatīvām sajūtām, sajūtām par to, ka rezultāts nav sanācis tāds, kādu iedomājāties.

Zemapziņa atbrīvošana no iekšējās kontroles un kritikas ir svarīga, lai pavērtu ceļu uz slēptiem prāta resursiem, kas dod pamatu sevis izpratnei, kā arī uz radošuma un jaunu ideju avotu.

Ikviens var patstāvīgi bez speciālistu palīdzības mēģināt praktizēt to mājas apstākļos, lai relaksētos, mazinātu spriedzi un labāk izprastu sevi. Protams, pilnvērtīgam efektam droši vien būtu labāk uzrunāt ekspertu!

 

15 padomi mākslas terapijas iesācējiem:

Esat noguris – zīmējiet ziedus

Māc dusmas – zīmējiet līnijas

Moka sāpes – veidojiet

Ir garlaicīgi – aizpildiet papīra lapu ar dažādām krāsām

Ir skumji – zīmējiet varavīksni

Māc bailes – veidojiet aplikācijas no audumiem

Sakrājies aizvainojums – plēsiet papīru sīkos gabaliņos

Ir satraukums – veidojiet origami

Ir saspringums – zīmējiet modeļus

Svarīgi kaut ko atcerēties – zīmējiet labirintus

Māc vilšanās sajūta – zīmējiet kādas gleznas kopiju

Ir izmisums – zīmējiet ceļus

Kaut kas jāsaprot – zīmējiet mandalas

Ātri jāatgūst spēki – zīmējiet ainavas

Vēlaties izprast savas jūtas – zīmējiet pašportretu

“Jūrmala Art Fair” jau otro gadu pēc kārtas priecēs mākslas interesentus Jūrmalā. Šā gada pasākuma programmā ietilpst leģendārā režisora Deivida Linča darbu izstāde, iespēja piedalīties interaktīvā dialogā ar Linču, kā arī  Itālijas, Tibetas un Krievijas modernās mākslas profesionāļu meistarklases un lekcijas.

Par “Jūrmala Art Fair”: “Jūrmala Art Fair – 2018” norisināsies no 18.līdz 22.jūlijam viesnīcā “Light House Hotel Jurmala” . Pasākuma mērķis – bagātināt mākslas tirgu Latvijā un stiprināt mūsdienu mākslas priekšmetu kolekcionēšanas tradīciju. “Jūrmala Art Fair” notiek izstādes, lekcijas, pasaulē atzītu mākslinieku un mākslas biznesa profesionāļu meistarklases. Pasākuma apmeklētājiem ir iespēja gan iepazīt spilgtus mūsdienu mākslas pārstāvjus, gan saņemt individuālas konsultācijas un iegādāties darbus no kolekcijām. Lielākā daļa izstādes pasākumu ir atvērti visiem apmeklētājiem un ir bez maksas.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar