LTRK: elektrības rēķinu palielināšana desmitiem tūkstošu uzņēmumu no nākamā gada ir nepieļaujama

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kategoriski iebilst pret to, ka lielākajai daļai mazo un vidējo uzņēmumu, obligātās iepirkuma komponentes diferencēšanas dēļ no nākamā gada sākuma pieaugs rēķins par elektroenerģiju, uzskatot, ka tādējādi šai komersantu grupai tiek ieviests jauns papildu nodoklis, padarot viņus vēl konkurēt nespējīgākus. Trešdien, 20.decembrī, šis jautājums tiks skatīts arī Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības padomē, kur LTRK argumentēs un skaidros šī lēmuma ietekmi uz biznesu kopumā.

Biedrība uzskata, ka EM ir jāatrod iespējas OIK diferencēšanas modeli mainīt tā, lai izmaksas nepieaugtu vidēji nevienai uzņēmumu grupai. Vēl šogad jāmaina līdz šim pieņemtie lēmumi, un ar steigu jāveic labojumi visos nepieciešamos regulējumos.

Pašreiz Ekonomikas ministrijas sagatavotā informācija, ar ko iepazīstināta arī LTRK padome, liecina, ka izveidotas četras grupas, kur pirmā ir mājsaimniecības, otrā mazie un vidējie uzņēmēji, bet trešā – lielie un energoietilpīgie komersanti. Pašreiz problēmas izveidojušās otrajai grupai jeb 53 tūkstošiem pieslēgumu, kas ir lielākā daļa uzņēmumu, kur maksa par obligāto iepirkumu komponenti pieaugs par vairāk nekā 10%, tādējādi papildu tiktu iekasēti 3,9 miljoni eiro gadā. Ņemot vērā to, ka elektroenerģijas rēķini, kas veidojas no elektrības cenas, pārvades un sadales, kā arī obligātās iepirkumu komponentes, Latvijā jau ir vislielākie, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, tad šāds Ekonomikas ministrijas piedāvājums ir pilnīgā pretrunā ar normālas konkurētspējas attīstību un drīzāk uzskatāms kā konkurētspēju graujošs faktors.

“Ņemot vērā to, ka summa, ko pēc Ekonomikas ministrijas aprēķiniem plānots iekasēt, ir samērā neliela jeb 3,9 miljoni eiro, aicinām meklēt trūkstošo naudu no citiem avotiem,” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, piebilstot, ka uzņēmēji nav vainīgi pie tā, ka savulaik tika ieviesta ačgārna OIK sistēma, kas kļuvusi par nepamatotas peļņas avotu daļai cilvēku un slogu ikvienam no mums.

Lai februārī nerastos pārsteigums par janvāra rēķiniem, LTRK aicina visus uzņēmējus veikt aprēķinus jau laikus, izmantojot īpaši izveidotu kalkulatoru www.eptirgotajs.lv/oik-kalkulators, lai tādējādi sagatavotos paredzamajām pārmaiņām, ja EM tomēr nemainīs regulējumu.

“Mēs esam priecīgi, ka lielie un energoietilpīgie un eksportspējīgie uzņēmumi saņems atlaides, kas jau sen ir vitāli nepieciešamas, jo gan Lietuvā, gan Igaunijā elektrības rēķini ir daudz mazāki. Taču tas, kas tiek darīts ar mazajiem uzņēmumiem ir totāli nepieņemams, jo tiek grauta viņu konkurētspēja,” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, piebilstot, ka šī uzņēmēju grupa ir tā, kurai izdzīvot ir samērā sarežģīti, lai varētu domāt gan par attīstību, gan nodokļu, gan rēķinu nomaksu. Tāpat biedrība arī norāda, ka galvenais, uz ko jābūt vērstai uz to, lai visi valsts politikas dokumenti un regulējumi stiprinātu un veicinātu eksportspējīgu uzņēmumu attīstību.

LTRK arī aicina turpināt vērtēt tos uzņēmumus, kuri saņēmuši atļaujas obligātā iepirkuma ietvaros ražot zaļo enerģiju, kas ir iemesls milzīgajai summai, kas jāmaksā par obligāto iepirkumu komponenti, bargi vēršoties pret tiem komersantiem, kuri ir negodprātīgi, tādējādi liekot pārējiem samaksāt milzīgu naudu.

Tāpat LTRK arī aicina EM nodrošināt maksimālu caurspīdību informācijai par subsīdiju saņēmējiem, tostarp uzņēmumu nosaukumus, saņemto finansējumu u.c., lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu uzzināt tos komersantus, kuri ir ieguvēji no OIK sistēmas.

Ņemot vērā izveidojušos situāciju, LTRK ir kategoriski pret jebkāda jauna OIK 2 projekta gatavošanu, kamēr nav novērstas esošās kļūdas un problēmas, jo tas tieši ietekmē uzņēmēju attīstību un konkurētspēju.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar