Lolita Čigāne: Brexit procesā jāņem vērā Īrijas intereses

“Jebkurā risinājumā, kas saistīts ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības jeb Brexit, jāņem vērā Īrijas intereses. Īrija ir un būs Eiropas Savienības dalībvalsts, un jebkādi sarežģījumi uz robežas starp Īrijas Republiku un Ziemeļīriju varētu radīt jaunus konfliktus un saspīlējumu reģionā,” pirmdien, 1.oktobrī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, Tallinā tiekoties ar Igaunijas, Lietuvas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītājiem.

Kā akcentēja L.Čigāne, parlamentārieši no Latvijas atbalsta Īrijas pozīciju robežjautājumā un Brexit process nedrīkst apdraudēt drošību reģionā. Nedrīkst rasties nekādi šķēršļi, kas apdraudētu 1998.gadā noslēgto miera līgumu, kas atrisināja Īrijas un Ziemeļīrijas vēsturisko robežu konfliktu, taču situācija šobrīd ir ļoti trausla, piebilda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju pārstāvji pirmdien Tallinā pievērsās arī jautājumam par gāzes cauruļvada projektu Nord Stream 2, uzsverot, ka tas var radīt finansiālus zaudējumus Ukrainai.

“Saeima vienmēr ir stingri iestājusies pret Nord Stream 2 projektu. Tas draud sašķelt Eiropu un nelabvēlīgi ietekmēt Ukrainas spēju ilgtermiņā plānot savas finanses. Noteikti jāatrod veids, kā šos zaudējumus kompensēt,” uzsvēra L.Čigāne.

Līdz ar gatavošanos Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju konferencei (COSAC), kas notiks Austrijas galvaspilsētā Vīnē 18.-20.novembrī, parlamentārieši pārrunāja ES un ASV tirdzniecības attiecību dinamiku, kā arī diskutēja par nākamo ES daudzgadu budžetu 2021.–2027.gadam.

Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisijas tradicionāli divreiz gadā rīko komisiju priekšsēdētāju sanāksmes, lai apspriestu ES aktuālos jautājumus. Tikšanās šādā formātā palīdz stiprināt draudzīgās sadarbības saites, kas noder viedokļu tuvināšanai un kompromisu meklēšanai, veidojot valsts nacionālajām interesēm atbilstošu politiku.

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar