LNMM rekonstrukcija prasīs papildus laiku un izdevumus

Tieši pirms gada – 2013. gada 11. februārī bija pēdējā diena, kad mākslas mīļotāji varēja apskatīt gleznas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā pirms tās slēgšanas restaurācijas un būvniecības darbiem. Šodien žurnālistiem, kopā ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu un Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu, bija iespēja apskatīt gada laikā paveikto.

 

Sarežģīto būvobjekta grunts apstākļu dēļ muzeja rekonstrukcijas darbi ieilgs, un prasīs papildus finansējumu, kura apjoms šobrīd vēl nav zināms. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs klātesošajiem paziņoja, ka papildus izmaksas tiks rūpīgi apzinātas, lai rekonstrukcijas darbi varētu tikt pabeigti 2016. gada maijā.

Savukārt precīzus termiņus, kad ēkas restaurāciju un jaunbūves celtniecību varētu pabeigt, būvnieki zinās ne ātrāk kā šā gada augustā. Tādēļ, lai nezaudētu LNMM rekonstrukcijai piesaistīto Eiropas Savienības finansējumu, Rīgas dome griezīsies Centrālajā Finanšu un līgumu aģentūrā ar lūgumu pagarināt projekta termiņu.

Uz šo brīdi būvdarbi notiek plānotajā režīmā – muzeja vēsturiskajā ēkā demontāžas darbi, kā arī ailu atvērumu un pastiprināšanas darbi veikti 90% apjomā.  Uzbetonētas sienas un pagraba pārseguma plātne erkera zonā, izbūvēts jauns 3. stāva pārsegums zonā uz Mākslas akadēmijas pusi. Turpinās 1. un 2. stāva logu vērtņu un logu rāmju restaurācija. Tāpat uzsākti jumta logu rāmju restaurācija darbi.

 

Nepārtraukti tiek veikts ēkas un apkārt esošo ēku uzmērījumu monitorings, pēdējā mēneša laikā, kamēr rakšanas darbi muzeja ēkas tuvumā nenotiek, izmaiņas ēkas sienu plaisās nav novērotas.

 

Turpinās vestibila griestu, sienu, durvju portālu attīrīšana no krāsojuma slāņiem, kā arī restaurācijas izpētes – tiek veiktas paraugu analīzes un gatavotas metodikas restaurācijas darbu veikšanai. Notiek 1. stāva kolonnu un sienu pastiprināšanas darbi.  Turpinās kupola jumta siltināšanas un restaurācijas darbi, ir piegādātas pirmās zvīņas no titāncinka kupola jumta apdarei. Ir pabeigta jumta konstrukciju montāža uz Mākslas akadēmijas pusi. Demontēts pagaidu jumts, notiek virsgaismu montāža. Tiek betonētas jauno jumta spāru atbalsta dzelzsbetona joslas jumtam uz Elizabetes ielas pusi, pēc tam tiks veikta jauno metāla spāru montāža. Tiek veikta atvērumu nišu un šahtu izbūve un pašu inženierkomunikāciju izbūve.

 

Savukārt jaunbūvē – plānotajā apakšzemes apjomāturpinās hidroizolācijas un siltināšanas darbi, kā arī ārsienu un starpsienu betonēšanas darbi, uzsākts betonēt -2 un -1.stāva pārsegumu, paralēli notiek inženierkomunikāciju atvērumu un trasējumu izbūve.

Līgums par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA „RE&RE” tika parakstīts š. g. 22. janvārī. Būvdarbi izmaksās vairāk nekā 34 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 21,3 miljoni eiro ir Rīgas domes finansējums, 13,1 miljons eiro – Eiropas Savienības līdzekļi, bet valsts piešķirtais finansējums ir 346 000 eiro.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903. gada līdz 1905. gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849–1919). Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 107 gadus. Būvdarbus sākotnēji bija plānots pabeigt 2015. gadā, bet rekonstrukcijas darbi tehnisku problēmu dēļ var aizkavēties līdz pat pusgadam.

 

TOP Komentāri

avatar