“Lielajā dzintarā” skanēs viduslaiku dziedājumi

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 4. janvārī plkst. 17.00 ar viduslaiku dziedājumiem Ziemassvētku laikam uzstāsies vokālā grupa “Schola Cantorum Riga”. Ar mūsdienīgām taustiņinstrumentu skaņām grupai koncertā “Gregoriskie dziedājumi. Carmina” pievienosies talantīgais pašmāju komponists Raimonds Tiguls.

Ziemassvētku laika viduslaiku skaistās un izteiksmīgās melodijas ir kā dimants, kas cauri gadsimtiem katru reizi uzmirdz savā brīnumainā gaismā. Sadarbībā ar komponistu Raimondu Tigulu esam mēģinājuši veidot stāstu, kas uzrunā un aizskar mūsdienu klausītāja sirds stīgas,” uz koncertu aicina grupas „Schola Cantorum Riga” dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Guntars Prānis.

Koncerta nosaukums “Carmina” tulkojumā no latīņu valodas ir “dziesmas”. Viduslaikos šis apzīmējums lietots attiecībā uz tautā iemīļotu un pazīstamu, teju līdzi dziedamu repertuāru. “Lielajā dzintarā” izskanēs viduslaiku dziedājumi Ziemassvētku laikam – gregoriskais korālis, ambroziskās himnas un vairāki agrīnās daudzbalsības paraugi. Aranžējumos izmantoti daudzi pasaules mūzikā atrodami elementi, veidojot dialogu starp senajām melodijām un mūsdienu izteiksmes līdzekļiem. Jau viduslaikos tautā iemīļoti dziedājumi nekad nebija sastinguši un nemainīgi, bet gan atradās nemitīgā mijiedarbībā ar dažādām mūzikas tradīcijām, kas eksistēja turpat blakus. Šajā programmā vokālā grupa “Schola Cantorum Riga”, Raimonds Tiguls (taustiņinstrumenti), Guntars Prānis (rata lira) un Andis Klučnieks (stabules) meklēs ceļu, kā senie dziedājumi varētu skanēt šodien, izmantojot izteikti modernas skanējuma krāsas un instrumentus, kas tuvi un saprotami mūsdienu cilvēkam.

Vokālā grupa „Schola Cantorum Riga” tika dibināta 1995. gadā kā īpašs ansamblis senās mūzikas, sevišķi gregoriskā korāļa, autentiskai interpretēšanai un ir attīstījusies par grupu ar ļoti plašu un daudzveidīgu repertuāru. Tās viens no galvenajiem mērķiem ir atskaņot mūziku augstā mākslinieciskā un profesionālā līmenī, kas atspoguļojas grupas regulāros ierakstos, kā arī daudzajos koncertos Latvijā un ārzemēs. Liepājas koncertzālē ansamblis atgriežas pēc fascinējoša svētku koncerta, kas šī gada sākumā pulcēja klausītāju pilnu Lielo zāli.

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar