Latvijas sievietes bieži mīlējas (pētījums)

Latvijas sievietes ar seksu nodarbojas vidēji 2.1 reizi nedēļā, kas ir tikpat bieži kā sievietes Spānijā un Lietuvā. Turpretim krievietes mīlējas 2.6 reizes nedēļā, bet sievietes Lielbritānijā – 1.7 reizi nedēļā, liecina Gedeon Richter un Millward Brown starptautiskā pētījuma par sieviešu seksualitāti un kontracepcijas lietošanas paradumiem rezultāti.

Latvijas sievietes dzīvo regulāru seksuālo dzīvi – 71% sieviešu ir pastāvīgs partneris un regulāras seksuālas attiecības, turpretim 3% ir regulāras seksuālas attiecības ar vairākiem partneriem. Savukārt 14% sieviešu pašlaik nav seksuālu attiecību, liecina Gedeon Richter un SKDS pētījuma rezultāti. Lai arī 44% nevēlējās atklāt, ar cik partneriem viņām ir bijušas seksuālas attiecības, katrai desmitajai jeb 11% sieviešu ir bijis sekss ar četriem līdz pieciem partneriem, 6% sieviešu bijuši seši līdz deviņi partneri, 8% sieviešu – desmit un vairāk partneri, savukārt 11% sieviešu sekss ir bijis ar vienu partneri.

Sievietēm Latgalē un Vidzemē biežāk kā pārējo reģionu iedzīvotājām ir bijis sekss ar vienu partneri. Kurzemniecēm visbiežāk ir bijušas seksuālas attiecības ar 4 līdz 5 partneriem. Turpretim Zemgalē dzīvo seksuāli aktīvākās sievietes mūsu valstī –  teju katrai piektajai šī novada iedzīvotājai ir bijis sekss ar 10 un vairāk partneriem.

“Visbiežāk ar nevēlamu grūtniecību saskaras seksuāli aktīvas sievietes, kurām nereti ir vairāk nekā viens partneris un kuras neizmanto nevienu no kontracepcijas metodēm. Kā arī tās, kuras izmanto prezervatīvu vai pārtraukto dzimumaktu. Tāpēc ik dienas pacientēm atgādinu, cik būtiski ir izvēlēties sev piemērotu kontracepcijas metodi, kas vislabāk palīdzēs izsargāties no nevēlamas grūtniecības vai aborta,” komentē medicīnas sabiedrības ARS ginekoloģe un Latvijas Ginekologu asociācijas pārstāve Ieva Erciņa.

Lai arī ikdienā vairums jeb 59% Latvijas sieviešu izvēlas tādas tradicionālas kontracepcijas metodes kā vīriešu prezervatīvs un kontracepcijas tabletes, tomēr liela daļa apsver iespēju nākotnē izmantot daudz radikālākus paņēmienus. Lai izvairītos no nevēlamas grūtniecības, 82% Latvijas sieviešu nopietni apsvērtu iespēju veikt abortu, 52% – vīriešu sterilizāciju un 48% sieviešu sterilizāciju, liecina pētījuma par Latvijas sieviešu seksualitāti un kontracepcijas lietošanas paradumiem rezultāti.

Turklāt Latvijas sievietes kontracepcijas izvēlē ir diezgan konservatīvas un izvēlēto metodi lieto ilgstoši. Kaut arī nedrošāko kontracepcijas metožu saraksta pirmajās rindās sievietes ierindo pārtraukto dzimumaktu (65% respondentu) un kalendāro metodi (56% respondentu), gandrīz katra piektā jeb 17% sieviešu Latvijā ikdienā izmanto tieši šīs metodes. Taču, kā liecina Perla indekss jeb kontracpecija metodes efektivitāte, izsargājoties ar pārtraukto dzimumaktu vai kalendāro metodi, gada laikā 25% jeb katrai ceturtajai sievietei no simts iestājas grūtniecība. Šis rādītājs ir ļoti augsts, tāpēc, ja sieviete šobrīd grūtniecību neplāno, būtu jāizvēlas daudz drošākas kontracepcijas metodes, piemēram, prezervatīvs vai pretapaugļošanās tabletes.

Pēc Gedeon Richter iniciatīvas pētījumu par sieviešu kontracepcijas lietošanas paradumiem 14 Eiropas valstīs veikusi starptautiska pētījuma aģentūra Millward Brown, turpretim situāciju Latvijā sīkāk pētījis un analizējis sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, aptaujājot sievietes vecumā no 15 līdz 49 gadiem. 

Foto: amigo.lv

TOP Komentāri

avatar