Latvijas Radio 4 skanēs pasakas ukraiņu valodā

No piektdienas, 25. marta, mazākumtautību valodās raidošais Latvijas Radio 4 – Doma laukums reizi nedēļā atskaņos vakara pasaciņas ukraiņu valodā. Pasakas skanēs piektdienās plkst. 20.05. Ierakstus veidojis Latvijas Radio “Radioteātris”, un pasakas lasīs ukrainiete Laura Vilcāne. 

„Pasakām vienmēr piemitusi spēja nomierināt, iepriecināt un ļaut kaut uz brīdi piedzīvot citu realitāti. Tieši tādēļ vakara pasakas būs liels mierinājums tiem ukraiņu bērniem, kas šobrīd uzturas Latvijā un aizvien nav attapušies no kara šausmām,” uzskata idejas autore, Latvijas Radio 4 – Doma laukums galvenā redaktore Anna Stroja. Viņa atklāj, ka turpmākajās nedēļās būs dzirdamas ukraiņu tautas pasakas, piemēram, par to, kā viltīgs zaķis uzvarēja lāci. 

Pirmo desmit pasaku ierunāšana ukraiņu valodā uzticēta teātra darbiniecei Laurai Vilcānei, kas vēl pirms mēneša bijusi Drāmas un komēdijas teātra aktieru trupas vadītāja Kijivā, bet, karam sākoties, devusies bēgļu gaitās un ieradusies Latvijā. Šobrīd viņa jau sākusi strādāt par režisora asistenti Dailes teātrī. „Lai gan ukraiņi ļoti labi saprot un runā krievu valodā, tomēr ukraiņu valoda ir mūsu dzimtā valoda, un, ja mēs tajā nesarunāsimies, nerakstīsim grāmatas un nestāstīsim pasakas, tad kā mēs kļūsim par ukraiņu nāciju?” retoriski jautā ukrainiete Laura Vilcāne

Projekta redaktore ir Ilona Jahimoviča, skaņu režisore – Sendija Burka.

Pasakas ukraiņu valodā Latvijas Radio 4 – Doma laukums ēterā no 25. marta skanēs katru piektdienu plkst. 20.05. Pasakas būs klausāmas ne tikai radioviļņos, bet arī Latvijas Radio 4 mājas lapā un visās populārākajās straumēšanas platformās.

Atgādinām arī, ka no 1. marta, uz nenoteiktu laiku Latvijas Radio 4 – Doma laukums plkst. 18.05 pārraida Ukrainas sabiedriskā radio ziņu izlaidumus ukraiņu valodā. Tādējādi tiek izrādīta solidaritāte Ukrainai un nodrošināta informācijas pieejamība gan Latvijā dzīvojošiem ukraiņiem, gan tiem, kas no Ukrainas meklē patvērumu Latvijā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar