Latvijas Pasts uzsāk jaunu filatēlijas sēriju “Latvijas muižas”

Latvijas Pasts uzsācis jaunu pastmarku sēriju Latvijas muižas, un tās pirmais izdevums veltīts Švarcmuižai Rīgā, Daugavgrīvas ielā. Jaunās pastmarkas dizainu miniatūras gleznas formā veidojis mākslinieks Aleksejs Naumovs. Filatēlijas jaunumus sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2022.gada 11.martā pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Uz pirmās Latvijas muižas sērijas pastmarkas redzama Švarcmuižas ēka, kas atrodas Rīgā, Daugavgrīvas ielā. Pastmarka izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 2,34 eiro, kas atbilst vienkāršas vēstules ar svaru no 21 līdz 100 gramu nosūtīšanai uz 1.grupas valstīm. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 800 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autors ir mākslinieks A.Naumovs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un bijušais rektors.

Švarcmuižas ēkas autors ir arhitekts Matiass Holsts, kas namu veidojis neorenesanses stilā. Ēku komplekss celts 1872.gadā, un šobrīd tas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tieši no šīs muižas 17.gadsimtā Āgenskalns (Hagensberg) ieguvis savu nosaukumu, jo agrāk tā saukta par Hāgenu muižu un Hāgenhofu. No 1873.gada Švarcmuižas īpašnieks bija Johans Kristaps Švarcs (1846–1915); 20.gadsimta sākumā Švarci muižu pārdeva, bet pēc 1920.gada agrārās reformas Švarcmuižas neatsavināmo daļu savā īpašumā pārņēma Rīgas pilsēta, un tā joprojām ir Rīgas pilsētas īpašums.

Jaunās sērijas pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgas 50.pasta nodaļā t/c Origo, Stacijas laukumā 2, pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/.

Jaunā pastmarku sērija Latvijas muižas turpinās stāstus par Latvijas arhitektūru. Latvijā ir vairāk nekā 1000 muižu, kuru liktenis bieži vien bijis visai skarbs, tāpēc Latvijas Pasts ar pastmarku starpniecību plāno iepazīstināt ar Latvijas muižu vēsturi un arhitektūras stilu attīstību gadsimtu gaitā.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 25.martā.

Attēli: publicitātes

TOP Komentāri

avatar