Latvijas Pasts iegādāsies elektro motorollerus piegādēm noteiktās teritorijās

Izvērtējot vasaras periodā notikušo testu rezultātus, pastniekiem dažādās valsts vietās sūtījumus piegādājot ar motorolleriem, Latvijas Pasts nolēmis līdz nākamajai pavasara un vasaras sezonai sūtījumu piegādēm noteiktās teritorijās iegādāties elektro motorollerus. Transportlīdzekļu iepirkuma specifikācijā tiks iekļauti pastnieku ieteikumi piegāžu ērtākai nodrošināšanai, piemēram, motorolleriem vajadzīgs lielāks un ērtāks kravas nodalījums, ļaujot ievietot maksimāli daudz pasta sūtījumu. Plānots, ka sākotnēji tiks iegādāts 10 motorolleru, vēlāk atkarībā no nepieciešamības to skaitu palielinot.

Motorolleru testus Latvijas Pasts sāka 2019.gada jūnijā, lai noskaidrotu, kā un vai šis ērtais un kompaktais transportlīdzeklis atsevišķās teritorijās paātrina pasta sūtījumu piegādi un uzlabo pastnieku ērtības. Sākotnējiem testiem iegādātos motorollerus visas vasaras garumā izmēģināja pastnieki dažādās Latvijas vietās.

Testa rezultātu izvērtējums liecina, ka to izmantojums Latvijas Pastam ir izdevīgs gan finansiāli, gan arī no piegādes organizācijas viedokļa. Ja motorollerus piegādēm iespējams lietot vidēji piecus mēnešus gadā – prakse liecina, ka realitātē tie varētu būt vismaz seši mēneši –, tie ekspluatācijā noteiktās teritorijās, īpaši privātmāju rajonos, rēķinot gada griezumā, ir lētāki nekā automašīnas. Turklāt piegāde ar motorolleriem šajās teritorijās ir arī efektīvāka, jo to iespējams nodrošināt, nekāpjot iekšā un ārā no transportlīdzekļa, kā tas ir automašīnu gadījumā.

Motorollerus izmēģinājušo Latvijas Pasta darbinieku atsauksmes par šo piegādes transportlīdzekli ir kopumā pozitīvas, izceļot gan to, ka tas ir “kluss, dabai draudzīgs” un to “suņi nedzird un nerej”, gan arī ērts piegādes instruments. Šie ieteikumi būtiski palīdzēs motorolleru iepirkuma specifikācijas izveidē: piemēram, pastnieki fiksējuši, ka nepieciešams ietilpīgāks un ērtāks kravas nodalījums sūtījumu ievietošanai.

Savukārt izvēle par labu elektro motorolleriem ir saistīta gan ar videi draudzīgām transportlīdzekļu alternatīvām, gan arī praktiskiem apsvērumiem – pastniekiem nebūs jādodas uz degvielas uzpildes staciju, kas Latvijas reģionos bieži atrodas tālu no pasta nodaļas, tādējādi palielinot piegādēm nepieciešamos laika un finanšu resursus.

Sākotnēji plānots iegādāties 10 elektro motorollerus līdz 2020.gada martam, lai, sākoties pavasarim, atkarībā no laikapstākļiem jau sāktu pirmās pasta sūtījumu piegādes. Nepieciešamības gadījumā šo transportlīdzekļu parks Latvijas Pastā tiks pakāpeniski palielināts.

Motorolleri ir ekonomiski, videi draudzīgi, droši, kompakti un ērti pārvietošanās līdzekļi, ar kuriem iespējams ātrāk pārvarēt pastnieku kājāmgājēju un velosipēdistu ikdienas maršrutus un manevrēt teritorijās, kur tas nav iespējams pastniekam, kas piegādei izmanto automobili. Turklāt ātru un motorizētu transportlīdzekļu ieviešana sūtījumu piegādē var nodrošināt ne tikai sūtījumu efektīvāku saņemšanu, bet arī būtiski samazināt pastnieku fizisko noslodzi.

Pasaulē sūtījumu piegādēm tiek izmēģināti un izmantoti visdažādākie transportlīdzekļi, kas atbilst konkrētās teritorijas ģeogrāfiskajām īpatnībām, sūtījumu apjomam, iedzīvotāju paradumiem un transporta plūsmas intensitātei.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar