Latvijas iedzīvotāji sagaida vidēji 1000 eiro lielu pensiju

Latvijas iedzīvotāji sagaida, ka pensijas apmērs būs 75% līdz 100% apmērā no esošās algas, šādus datus uzrāda Swedbank veiktais paaudžu pētījums*. Šobrīd strādājošie ir ļoti optimistiski par savas pensijas apmēru, jo vēl trešdaļa aptaujāto sagaida, ka pensija pārsniegs šī brīža ienākumus. Absolūtos skaitļos tie ir vidēji 1000 eiro. Salīdzinājumam – šobrīd vidējā pensija valstī, kādu saņem lielākā daļa senioru, ir 320 eiro. Visoptimistiskākā par savām vecumdienām šobrīd ir tūkstošgades jeb millenials paaudze. Taču, jo tuvāk ir pensionēšanās vecums, jo pesimistiskāks ir iedzīvotāju skatījums par savu finansiālo nodrošinājumu vecumdienās.

Tā, piemēram, Z paaudze (18-21 gads) uzskata, ka vecumdienās būs aktīvi un baudīs visu, kam šobrīd neatliek laika (39%), vai arī līdzināsies saviem vecvecākiem, tikai būs finansiāli nodrošinātāki (20%). Tūkstošgades paaudze (21-34 gadi) cer būt sociāli aktīva un baudīt dzīvi (38%), kā arī turpināt strādāt savam priekam (30%). Tikmēr X paaudze (35-49 gadi) jau vairāk apzinās, ka nāksies strādāt, lai izdzīvotu (30%), vai arī nāksies dzīvot daudz pieticīgāk (28%), jo būs zemi ienākumi. Pēckara paaudze jeb Baby Boomers (50-64 gadi) jau pesimistiski gatavojas finansiāli pieticīgām vecumdienām ar ļoti zemiem ienākumiem (37%).

* Swedbank paaudžu pētījums veikts 2019.gada janvārī sadarbībā ar Snapshots, aptaujājot iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar