Latvijā ievieš jaunu metodi asinsvadu izmeklējumiem

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) Diagnostiskās radioloģijas centra Invazīvās radioloģijas nodaļas speciālisti apguvuši un uzsākuši pielietot Latvijā jaunu metodi – angiogrāfijas izmeklējumos kā kontrastviela tiek izmantota gāze. Šī ir alternatīva tradicionālajai kontrastvielai un ir īpaši nozīmīga tiem pacientiem, kuriem ir nieru bojājumi un pacientiem ar aknu cirozi.

Kā stāsta Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja dr. Svetlana Rudņicka, vairākām pacientu grupām tradicionāli izmantotā kontrastviela, kas satur joda preparātus, nav piemērota. Tie ir pacienti ar nefropātiju, ko izraisa nieru funkciju traucējumi, diabēts, iekaisumi. Lai veiktu angiogrāfiju, šiem pacientiem ir jāveic īpaša sagatavošana, tai skaitā arī hemodialīze, kas prasa laiku un resursus.

Tāpat pacienti, kuriem ir asinsvadu asiņošana un ir problemātiski noteikt precīzu asiņošanas vietu, kā arī veicot portālas hipertensijas korekciju pie aknu cirozes (transjugulāru intrahepatisku portosistēmisku šuntēšanu) pacientiem ar aknu cirozi un atkārtotām asiņošanām no barības vada vai kuņģa vēnām, rekomendē kā kontrastvielu izmantot gāzi, jo tā nodrošina labāku izšķirtspēju un ļauj precīzāk veikt operāciju.

Angiogrāfiju, kuras veikšanai kā kontrastvielu izmanto gāzi, plaši pielieto ārvalstu klīnikās, bet Latvijā šāda metode līdz šim vēl nebija apgūta. Tā kā Rīgas Austrumu slimnīca ir specializējusies diabēta pacientu ārstēšanā un aprūpē, attīstījusi asinsvadu ķirurģiju un nodrošina palīdzības sniegšanu pacientiem ar nieru slimībām, speciālisti aktīvi apgūst inovatīvas diagnostikas un ārstniecības metodes, ieviešot to pielietojumu klīniskajā praksē.

Jaunās metodes ieviešanā būtiski ieguldījumi nebija nepieciešami. Kā kontrastviela tiek izmantota ogļskābā gāze, bija jāiegādājas tikai gāzes spiedienu regulējoša ierīce un speciālus sterilus vienreizlietojamus savienotājus.

Uzsākot jaunās metodes pielietošanu, asinsvadu izmeklējumi veikti jau pieciem pacientiem. Invazīvās radioloģijas nodaļa prognozē, ka angiogrāfija ar konstrastvielu gāzi mēnesī varētu tikt veikta aptuveni septiņiem pacientiem. Vidēji mēnesī nodaļā angiogrāfijas tiek veiktas aptuveni 150 pacientiem.

Rīgas Austrumu slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kas ne tikai nodrošina daudzpusīgu diagnostiku un ārstēšanu pacientiem, bet arī veic zinātniski pētniecisko darbu un attīstīta inovācijas. Kopumā sešos slimnīcas stacionāros – „Gaiļezers”, „Linezers”, „Biķernieki”, „Latvijas Onkoloģijas centrs”, „Latvijas Infektoloģijas centrs” un „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” – gadā stacionārā palīdzība tiek sniegta 92 tūkstošiem pacientu, bet teju 490 tūkstošiem pacientu tiek nodrošinātas ambulatorās konsultācijas.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca

Foto: 

TOP Komentāri

avatar